hirdetés

A metformin hatásosabban csökkenti a kardiovaszkuláris események számát a koronáriabeteg diabéteszesekben, mint a glipizid

Egy randomizált klinikai vizsgálat eredményei szerint a metformin szignifikánsan csökkentette a kardiovaszkuláris események kockázatát a koronáriabeteg diabéteszesekben a glipizid nevű szulfonilureához képest.

hirdetés

Az utánkövetés medián ideje, öt év alatt a metformin kezelés a glipizidhez képest 46%-kal csökkentette a kardiovaszkuláris halálozásból, a bármilyen eredetű halálozásból, a nem halálos miokardiális infarktusból, a nem halálos stroke-ból és az artériás revaszkularizációból álló összetett végpontot.

A kutatók egy másik elemzést is végeztek, amelynek során azt vizsgálták, hogy hogyan alakult a kardiovaszkuláris események száma a kezelés kezdetét követő egy éven belül, és azt találták, hogy ezek relatív kockázata 52%-kal csökkent. Ezt az elemzést azért végezték, hogy igazolják, hogy a kardiovaszkuláris eseményeket nem az antidiabetikumok okozták.

A Sangháji Jiao Tong Egyetem orvoskarán dolgozó dr. Jie Hong által vezetett vizsgálat (SPREAD-DIMCAD, Study on the Prognosis and Effect of Antidiabetic Drugs on Type 2 Diabetes Mellitus with Coronary Artery Disease) eredményeit a Diabetes Care 2012 decemberi száma közölte. A vizsgálatba 304 olyan beteget vontak be, akiknek diabétesze és koronáriabetegsége volt, s véletlenszerűen kiválasztott felük napi 30 mg glipizidet, másik felük 1,5 mg metformint szedett 3 éven át. Minden betegben legalább 5 éve diagnosztizálták a diabéteszt és legalább 3 éve a koronáriabetegséget.

Összesen 103 végponti esemény fordult elő 91 betegben, akik közül 52 páciens a glipizid karon, 39 pedig a metformin karon volt. A glipiziddel kezelt betegekben 60 klinikai esemény történt, köztük 14 halál (11 kardiovaszkuláris okból, 3 pedig hirtelen halál volt), 6 miokardiális infarktus, 15 nem halálos stroke és 25 artériás revaszkularizáció. A metformin karon 43 klinikai esemény volt, köztük 7 halál (valamennyi kardiovaszkuláris okból), 5 miokardiális infarktus, 10 nem halálos stroke és 21 revaszkularizáció. Ez azt jelentette, hogy a kockázat relatív csökkenése 46% volt a metfominnal kezelt betegekben (kockázati arány: 0,54, 95%-os konfidencia intervallum: 0,30–0,90).

Ami a másodlagos végpontokat illeti, a betegek között nem találtak különbséget az új vagy romló szívelégtelenség, az új aritmiák, az új vagy romló angina és az új perifériás vaszkuláris események tekintetében. A hipoglikémiás rohamok száma sem különbözött a két karon.

Hong és munkatársai írásukban felhívják a figyelmet arra, hogy a metforminról kimutatták, hogy antiaterogén tulajdonságai vannak, így csökkenti a gyulladásos markerek szintjét, a vaszkuláris adhéziós molekulák mennyiségét és jó irányban befolyásolja a koagulációs paramétereket. Emellett igazolták azt is, hogy a metformin csökkenti az endoteliális diszfunkciót. „Továbbá, a szulfonilurák súlynövekedést okoznak, míg a metformin súlycsökkenést” – írták a kutatók. „A súlynövekedés ellene hathat a szulfonilureák okozta glükózszint csökkenésnek és növelheti a halálozást.”

A kutatók hozzátették, hogy a metformin karon szignifikánsan kevesebb beteg szedett sztatint, mint a glipiziddel kezelt betegek körében (59,5% vs. 73,7%, p=0,013), mégsem volt szignifikáns lipidszint különbség a két kar között. „Ezek az eredmények még inkább igazolták a metformin hosszú távú jó hatását, azt, hogy nemcsak glükózszint csökkentő hatása van, hanem antiateroszklerotikus tulajdonságai is” – írta Hong és kutatócsoportja.

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.