Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 4
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2019-10-18

A növényi alapú és az ahhoz közelítő étrendek a kardiovaszkuláris megbe­tegedések, a kardiovaszkuláris mortalitás és az összmortalitás alacsonyabb incidenciájával járnak a középkorú általános népességben a prospektív ARIC tanulmány adatainak elemzése szerint.

Journal of the American Heart Association, 2019. augusztus

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-04-20

A haj higanytartalmával összefüggő metil-higany kitettség neurotoxikus hatása miatt különösen a gyermekekre és a magzatokra veszélyes, viszont a tengeri hal, kagyló és rákfélék fogyasztása számos kedvező élettani hatással rendelkezik. 

#3
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2013-05-17

Az elmúlt években számos újdonság és áttörés jelentkezett a hiperurikémia és a köszvény területén. Közelebb kerültünk a betegség (immun)pato­gene­zi­sé­nek megértéséhez, új gyógyszerek és diétás, életmódi adatok születtek. Tavaly pedig megjelent egy új terápiás ajánlás, mely érinti a rohamoldás, a roham­pro filaxis, a fenntartó gyógyszeres és életmódi kezelés gyakorlatát. Ez az új ajánlás, hazai viszonyokra adaptálva, jól alkalmazható a köszvény és társbetegségei célirányos kezelésére.

#4
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2012-08-17

A D-vitaminon és a kalciumon kívül számos más tápanyag is szükséges a csontok egészségéhez. Átlagos étrend mellett a magnézium, a szilícium, a K-vitamin és a bór, idősek és vegetáriánusok számára a cink kiegészítő adagolása is indokolt. A mangán, a réz és más fémek pótlása rendszerint szükségtelen, és ezek, valamint több más tápanyag túlzott bevitele nem használ, hanem árt. A csontozat karbantartásához fontos a rendszeres testmozgás!
The Open Orthopaedics Journal, 2012. június

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.