Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 9
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVIII. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Allergológia, immunológia
2021-03-12

Az élő kórokozókat tartalmazó vakcinák éberebbé teszik a veleszületett im­munrendszert, így BCG-, kanyaró-mumpsz-rubeola- vagy orális poliovírus-vakcináció után csökkenhet a SARS-CoV-2-fertőzésre való fogékonyság vagy a kialakult betegség súlyossága.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2020-02-03

A veleszületett és a szekunder immunhiányos állapotok száma folyama­tosan növekszik. Az immunológiailag sérült betegek ellátása a háziorvo­sokra jelentős feladatot és felelősséget ró. Az alábbi összefoglaló a klinikai gyakorlatban alapvető diagnosztikus és terápiás szempontokat tekinti át.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-11-14

A közönséges variábilis immunhiány (CVID) nagyfokú klinikai heterogeni­tást mutató, veleszületett immunhiányos állapot, amely felnőttkorban is manifesztálódhat. A fertőzéseken túl az immunszabályozási zavarból eredő autoimmun betegségek, daganatok is gyakoriak, ami nehezíti a betegség felismerését. Mivel bármely szakterület orvosa találkozhat CVID-ben szen­vedő betegekkel, a kórkép ismerete mindenki számára hasznos.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2017-11-20

A primer immundeficienciák (PID) a molekuláris és klinikai orvostudomány látványosan fejlődő területei, amelyek mind az elméleti immunológiában, mind a gyógyító-megelőző betegellátásban új koncepciókat és gondolko­dásmódot hoztak. A PID-del kapcsolatos paradigmaváltás kiterjed a beteg­ségek epidemiológiájára, diagnosztikájára és kezelésére egyaránt. A több mint 260 PID gén és 300 PID betegség felfedezése és megismerése drámai fejlődést hozott az immunterápia területén is.

#5
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XX. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle
2015-03-05

A főként felnőtteknél ismert betegség, a változó immunhiány patofiziológiáját, tüneteit, diagnosztikus nehézségeit, terápiáját és prognózisát foglalja össze a cikk. Kitér a betegség gyermekgyógyászati vonatkozásaira, az életkornak megfelelően éretlen immunrendszer és az immunhiányos betegség elkülönítésének problémájára.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-10-29

A szerzők vakcina-okozta paralízises gyermekbénulás és BCG-ózis kialakulását ismertetik egy, az USA-ba bevándorló, súlyos kombinált immunhiányos gyermeknél, rámutatva az átfogó családi kórtörténet és az országonként eltérő oltási gyakorlat ismeretének fontosságára. 

#7
Gyermekkorban végzett hematopoetikus őssejt transzplantációk európai és hazai gyakorlata az EBMT adatai alapján 1. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> PR cikkek
2014-09-29
A köldökzsinórvér sejtek a csontvelőben lévő vérképző őssejtekkel azonos regenerációs képességgel rendelkeznek, ezért alkalmazásuk a transzplantációban rendkívüli jelentőséggel bír. 1988-ban egy csontvelő-elégtelenségben szenvedő fiúnál (Fanconi-anaemia) történt sikeres köldökzsinórvér-átültetés és ezt követte más hematológiai betegségekben az egyre sikeresebb és egyre kiterjedtebb felhasználásuk. Az elmúlt évtizedekben a köldökzsinórvérsejtek transzplantációs előkészítésére és tartós életben tartására biológiai rendszer épült ki laboratóriumokkal, mely lehetővé teszi a sejtek tömeges felhasználását és olyan új módszerek kidolgozását, amelyek a köldökzsinórvérsejtek más szöveti sejtekké történő átalakítását tehetik lehetővé.1
#8
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Allergológia, immunológia
2013-04-22

Az élő kórokozót nem tartalmazó oltóanyagok nem jelentenek különösebb kockázatot az immunhiányos, illetve immunszupprimált betegek számára; ezek az oltások az oltási naptár szerint alkalmazandók. Az immunválasz azonban csökkenhet, ezért azt a specifikus ellenanyag titerének meghatározásával tanácsos ellenőrizni. 

#9
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XV. évf. 4. szám
OTSZ Online
2011-03-01

Dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója az előző lapszámunkban megjelent interjúban megemlítette, hogy ma már többé-kevésbé egy intézmény bázisán működik a gyermektoxikológia és az immundeficiencia-ellátás.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.