Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 250
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Reumatológia
2020-06-19

Az ibuprofen az enyhe vagy közepes erősségű fájdalom csökkentésére en­gedélyezett nem szteroid gyulladáscsökkentő (non-steroidal anti-inflammatory drug, NSAID), melynek kisebb hatóanyag-tartalmú készít­ményei vény nélkül is kaphatók a patikákban. 

#2
OTSZ Online >> PR cikkek
2019-10-17

Psoratinex néven évek óta elérhető Magyarországon is az ausztrál Dr. Michael Tirant pikkelysömör elleni krémcsaládja. A legfrissebb nyár végi felmérésük szerint a felhasználók, 55%-a már a használat első két hetében tapasztalta a tünetei enyhülését, és arányuk a negyedik hét végén már 80%-ra nőtt. A felmérés igazolja egy korábbi klinikai kutatás eredményét:  a Psoratinexet használó csoportban 86%-os volt a PASI szerinti javulás, míg a placebo kontrollcsoportnál csak 18%-ot tudtak kimutatni.

#3
Az OAK Study eredményei 1. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> PR cikkek
2018-09-06

Az atezolizumab- vs. docetaxelkezelések eredményeinek összehasonlító vizsgálata előzőleg kezelt nem kissejtes tüdőrák esetén (OAK): fázis 3-as nyílt, multicentrikus randomizált vizsgálat.

#4
OTSZ Online >> PR cikkek
2018-01-23

Az infantilis kólika a leggyakoribb funkcionális gyermekgyógyászati kórképek közé tartozik: az 5 hónapnál fiatalabb gyermekek 5-40%-ánál, rendszerint jól fejlődő, egészséges csecsemőknél jelentkezik (1). Bár a jelenség jóindulatú, és rendszerint spontán szűnik, a napi több órán keresztül tartó, heves sírás azonban megviseli mind a babát, mind a családot; az anyai depresszió és a csecsemőbántalmazás terén súlyos rizikófaktornak számít. Gyakorisága, ijesztő mivolta, a család életére tett hatása miatt ebben az életkorban az orvosi rendelő felkeresésének egyik fő oka: a gyermekorvos feladata az egyéb kórállapotok kizárása vagy felismerése, majd az evidenciákon alapuló terápiás lehetőségek bevezetése.

#5
OTSZ Online >> PR cikkek
2016-11-29

A nők igen különböző elvárásokkal viseltetnek a menstruáció gyakorisága iránt, melyet kulturális és vallási tényezők is befolyásolnak. Több oka is lehet annak, ha egy nő a havonkénti menstruációt részesíti előnyben, ezek: (1) személyes szempontok, például félelem attól, hogy ritkább menstruáció mellett esetleg későn derül fény egy nem kívánt terhességre, de ide sorolható az a vélekedés is, hogy a hormontartalmú készítmények a későbbi életszakaszokban meddőséget okozhatnak; (2) társadalmi elvárások, például a „természetes és belülről fakadó nőiesség” elvárása; vagy (3) olyan mítoszok, mint például hogy a menstruáció során „rossz vér” távozik a szervezetből. 

#6
OTSZ Online >> PR cikkek
2016-11-15

Az EE20/LnG100 kedvező klinikai profillal rendelkezik, mely a hatásosság, biztonságosság, tolerálhatóság és a compliance terén egyaránt megmutatkozik.

#7
OTSZ Online >> PR cikkek
2016-11-08

New England Journal of Medicine című lapban most közzétett két fázis III klinikai vizsgálat nyomán mind az FDA, mind az EMA engedélyezte az adalimumabot a hidradenitis suppurativa kezelésére.

#8
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 10. szám
OTSZ Online >> PR cikkek
2016-10-28

A szexuális egészség centrális szerepet tölt be az egyén személyiségfejlődésében, és egyben meghatározó az életminőség szempontjából. A biológiai akceleráció következtében a fiatalok testi értelemben egyre korábban érik el a szexuális érettséget, s az aktív szexuális élet kezdete is korábbra tevődik. A korai szexuális élet magas kockázatot jelent a nem kívánt terhességek és nemi betegségek iránt. A magas szintű, széles körben elérhető prevenciós programok a harmadik évezred egészségfejlesztésében kiemelt hangsúlyt kell, hogy kapjanak.

#9
OTSZ Online >> PR cikkek
2016-10-25

Az emberi szervezet sejtjeinek szaporodásához elengedhetetlen alapfeltétel, hogy az osztódási ciklusba lépni készülő vagy abban előrehaladni szándékozó sejt tápanyag-ellátottsága megfelelő legyen. A sejtszintű szabályozás egyik csomópontja a szaporodáshoz és fejlődéshez szükséges új fehérjék szintézisére való képesség, e szabályozási pont egyik kulcsa az mTORC1 fehérjekomplex.

#10
OTSZ Online >> PR cikkek
2016-10-25

A szerző összefoglalja az mTOR-gátló-, különös tekintettel az everolimus- és temsirolimuskezelés kapcsán jelentkező metabolikus mellékhatásokat, a hiperlipidémia és hiperglikémia kórélettanát, diagnózisát, kezelését, szűrési lehetőségeit a magyarországi viszonyokat is áttekintve.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.