hirdetés

EBC - QUASAR

Mekkora a szerepe az ACE-gátlók kedvező kardiovaszkuláris hatásában az átmeneti ischaemiás rohamok gátlásának? A kérdésre választ kereső vizsgálat eredménye ugyan negatív lett – az ACE-gátlás értékelhetően nem befolyásolta a tranziens ischaemiás események gyakoriságát és időtartamát –, ám ez a megállapítás nagyobb előrelépést jelent az ACE-gátlók hatásmechanizmusának tisztázása terén, mint számos többéves vizsgálat eredménye.

Előzmények

Az utóbbi években sok vizsgálat bizonyította, hogy az ACE-gátlás jelentősen csökkenti a halálozást és a súlyos szív- és érrendszeri események kockázatát a koszorúér-betegség szempontjából nagy kockázatú páciensek körében. Bár arról is mind többet tudunk, hogy az angiotenzin II milyen sok támadásponton fejti ki azt a sokrétű, kedvezőtlen hatást, amit az ACE-gátlók és az angiotenzin-receptor-blokkolók (ARB-k) adásával igyekszünk semlegesíteni, ezeknek a gyógyszereknek a hatásmódja nem teljesen tisztázott. Újabb adatok szerint az ACE-gátlás ischaemiás szívbetegségben az endothel-működés javítása útján növeli a koszorúér-átáramlást, de nem egyértelmű, hogy az átmeneti ischaemia ilyenkor ritkábban fordul elő vagy rövidebb ideig tart. Ez annál is izgalmasabb kérdés, mert a kalciumcsatorna-gátlás bizonyítottan csökkentette a tranziens ischaemiás rohamok előfordulását: a CAPE vizsgálatban1 az amlodipin alkalmazása az ST-depresszióval járó EKG-események megjelenését a placebóhoz képest 16%-kal mérsékelte, és anginás rohamok is ritkábban fordultak elő (p

Annak tisztázására, hogy az ACE-inhibitorok kedvező kardiovaszkuláris hatásában milyen szerepe lehet az átmeneti ischaemiás rohamok gátlásának, megfelelő beteglétszámú, prospektív, jól kontrollált vizsgálatra volt szükség – ezért tervezték meg a QUASAR tanulmányt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.