hirdetés
hirdetés

A hasmenéses betegségek komoly közegészségügyi problémát jelentenek a fejlődő és a fejlett országokban egyaránt. A fejlődő országokban az akut hasmenés a gyermekkori halálozás fő oka, mely 1,5−2 millió 5 év alatti gyermek életét követeli évente. Mindezek fényében a betegség gazdasági vonatkozásai sem elhanyagolhatóak, és a megfelelő terápiának alapvető jelentősége van a helyzet javításában.

A hasmenéses megbetegedések a gyermekkori morbiditás és mortalitás vezető okának számítanak világszerte. A halál oka sok esetben a folyadék- és elektrolitveszteség következtében fellépő dehidráció. 

Az akut hasmenés az egyik leggyakoribb kórállapot, mellyel az orvos találkozik a klinikai gyakorlatban. Súlyosabb formában a hasmenés kórházi kezelést tesz szükségessé és jelentős morbiditással társul. 

Az akut hasmenés kezelésének ideális szere gyorsan gátolja a bélnyálkahártya hiperszekrécióját, miközben nem okoz székrekedést. Ilyen a racekadotril, egy orálisan aktív, hatásos enkefalinázinhibitor

Az akut hasmenés kezelésében a rehidrálás mellett gyakran adnak mü-opiátreceptor-agonistákat a tünetek enyhítésére és időtartamuk lerövidítésére, illetve a diszkomfort enyhítésére. 

Általánosan elfogadott tény, hogy a fertőzéses eredetű hasmenés a bélben zajló víz- és elektrolittranszport zavarával jár. Ennek fényében a terápia legfontosabb eleme a rehidráció és elektrolitpótlás. 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

books.medicalonline