hirdetés

A diuretikumok vérnyomásra és artériamerevségre gyakorolt hatása stroke-ban

A vízhajtók szerepe a stroke primer és szekunder prevenciójában

A stroke primer és szekunder prevenciójában is alapvető jelentősége van a vérnyomás csökkentésének, eddig azonban még nem születtek egyértelmű irányelvek az antihipertenzív kezelés optimális módjára vonatkozóan. Az indapamin (IND) monoterápia formájában vagy más szerekkel együtt alkalmazva is eredményesnek bizonyult a megelőzésben. Az Egyesült Királyságban gyakran egyéb diuretikumot (például bendroflumethiazidot [BDZ]) adnak a szélütésen átesett betegek vérnyomásának csökkentésére, jóllehet a tiazid és nem tiazid diuretikumok eltérő farmakokinetika és farmakodinamika révén hatnak, és mostanáig nem tisztázott, hogy ebben a klinikai szituációban az IND és a BDZ felcserélhető-e egymással. Egy korábbi tanulmányban1 az IND alkalmazását enyhébb metabolikus zavarok kísérték, ugyanakkor erőteljesebben mérsékelte a vérnyomást, mint a hydrochlorothiazid. A jelenség hátterében az IND nagyobb zsíroldékonyságát feltételezték, ezt azonban a későbbi kutatások nem tudták igazolni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
M. Alem, P. Milia, S. Muir, K. Lees, M. Walters
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.