hirdetés

A progresszió aránya és az azonos oldali neurológiai események előfordulása a nyaki verőér tünetmentes szűkülete esetén

Az Asymptomatic Carotid Surgery Trial adatai

Ötven százalékot meghaladó, tünetmentes carotis-szűkület az átlagpopuláció körülbelül 3,6%-ában áll fenn, idősebb korban és férfiaknál valamivel nagyobb arányban. Az elváltozás jelenlétében nagyobb a későbbi stroke előfordulásának esélye, bár úgy tűnik, hogy két évtized elteltével a kockázat csökken. A jövőbeni neurológiai események szempontjából nagy kockázatú szűkületek azonosítása segítséget nyújthat az intenzívebb terápiára és invazívabb stratégiákra szoruló betegek kiválasztásához.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.