hirdetés

Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Klinikai Immunológia, Felnőtt és Gyermekreumatológia Osztály Dr. Szappanos Ágnes cikkei

  #1
2020-08-24 01:44:00

A meddőség és a vetélések hátterében genetikai, hormonális, anatómiai, infektív, környezeti, hematológiai és immunológiai tényezők állhatnak. Az elmúlt időszak reproduktív immunológiai kutatásainak köszönhetően jelentősen megnőtt a meddőségi vizsgálati lehetőségek száma. A magzatra kedvezőtlen fokozott immunológiai válaszért felelős alloimmun eltérések mellett az egészséges személyek immunszerológiai vizsgálatával kimutat­ható autoantitestek, valamint szervspecifikus és szisztémás autoimmun betegségek ismerete szükséges az infertilitás és a habituális vetélések okainak felderítéséhez. A meddőséghez vagy visszatérő vetélésekhez vezető kórfolyamatok korai felismerése és az adekvát terápia jelentősen növeli a sikeresen kihordott terhességek arányát.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.