hirdetés

March of Dimes Birth Defect Foundation cikkei

  #1
2004-07-01 00:00:00

A himlőnek és a himlő elleni védőoltásnak különleges vonatkozásai vannak a fogamzóképes nők és a velük kapcsolatba kerülő egészségügyi dolgozók számára.

A megfelelő ellátáshoz a szülész-nőgyógyász szakorvosoknak naprakész információkkal kell rendelkezniük a betegségről, a védőoltásról, az oltás beadásával kapcsolatos irányelvekről, így az ellenjavallatokról is.

A várandósokat különösen veszélyezteti a himlő elleni védőoltás nem kívánt mellékhatása, vagy a terroristák biológiai fegyvereként újra fenyegető himlő. Bár elkezdődött egy világméretű immunizációs program, néhány szempontot mindenképpen érdemes megfontolni a fogamzóképes nők vakcinációja esetén. A himlővédőoltás beadása terhesség és szoptatás alatt ellenjavallt, valamint nem adható azok számára, akik a vakcinációt követő egy hónapon belül gyermeket kívánnak vállalni.

A himlővakcinációval kapcsolatban jelenleg érvényes irányelvek ismerete hasznos az orvosok számára. Ezekhez az információkhoz számos forrásból hozzá lehet jutni, melyek közül néhány a cikkben is megtalálható. A betegek számára is letölthető az internetről rövid tájékoztató.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.