hirdetés

Takeshi Tsujino,1 Reimu Sugita,1 Haruhiko Yoshida,1 Hiroshi Yagioka,1, Hirofumi Kogure,1 Takashi Sasaki,1 Yousuke Nakai,1 Naoki Sasahira,1 Kenji Hirano,1, Hiroyuki Isayama,1 Minoru Tada,1 Takao Kawabe cikkei

  #1
2008-03-01 00:00:00

Célkitűzés.
Az akut purulens cholangitis az időben végzett epeúti drenázs hiányában végzetes kimenetelű kórkép. Hátterében többnyire epeúti kövesség áll, de nem pontosan ismert, hogy ez mely esetben hajlamosít gennyes gyulladás kialakulására.

Módszerek.
1994 májusa és 2005 decembere között 343 beteget utaltak intézetünkbe epeúti kövesség gyanújával. Közülük 38-nál kórisméztünk akut purulens cholangitist. Ilyenkor sürgős endoszkópos beavatkozás útján nazobiliáris katétert vagy epeúti stentet helyeztünk be. A 343 beteg esetében egyváltozós és többváltozós analízis segítségével elemeztük az akut purulens cholangitis kockázati tényezőit.

Eredmények.
Mind a 38 akut purulens cholangitises beteg esetében nazobiliáris katéter vagy stent beültetésére került sor. Bár a drenázs minden esetben kielégítőnek látszott, két beteget (5,3%) egyidejűleg fennálló más kórkép következtében, a múló cholangitis ellenére elveszítettünk.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.