hirdetés

Jacques Raymond Bernuau és François Durand cikkei

  #1
2008-07-01 00:00:00
Az akut hepatitisben tapasztalható gyors, néha halálos kimenetelű májelégtelenséghez vezető progresszió esetenként a megelőzően szedett gyógyszereknek vagy más xenobiotikumoknak tudható be. Egy korábban egészséges, akut hepatitis E-ben szenvedő indiai férfinél, öt napig tartó gyógynövénytartalmú szer alkalmazása után akut májelégtelenség lépett fel. Az ilyen halálesetek elkerülhetők lennének, ha nyomást gyakorolnánk az egészségügyi hatóságokra, a lakosságot pedig tájékoztatnánk az efféle kezelés veszélyeiről. Az orvosok felelőssége, hogy meggyőzzék akut májbetegségben szenvedő betegüket: a tünetek enyhítésére gyógyulásukig ne szedjen gyógyszereket, főképp ne növényi szereket. Feltételezhető, hogy Indiában a terhes nők hepatitis E miatti, ott gyakori halálozását nemegyszer az akut májgyulladás kezdeti tünetei miatt fogyasztott növényi szerek okozzák.
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.