hirdetés

kommentár Prof. dr. Strausz János cikkei

  #1
2009-03-01 00:00:00

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) több mint 26 millió felnőttet érint az USA-ban. A legtöbb beteget a családorvosok látják el. A betegség kialakulásában a dohányzáson kívül hatból egy esetben más tényezők, köztük munkahelyi és környezeti ártalmak is szerepet játszanak. A krónikus köhögés, fokozott köpettermelődés vagy egyre súlyosbodó nehézlégzés miatt orvoshoz forduló betegeket ki kell vizsgálni. Leggyakrabban az asthmát tévesztik össze a COPD-vel. A COPD diagnózisa a klinikai gyanú és az azt megerősítő spirometriás vizsgálat alapján állítható fel. COPD-re utal, ha az erőltetett kilégzési másodperctérfogat (FEV1) és az erőltetett vitálkapacitás aránya bronchodilatátor belégzése után is 70% alatt van, vagyis ha az obstruktív légzészavar csak részben reverzibilis. A betegség súlyosságát a tünetek és a spirometria alapján lehet osztályozni. Az American Thoracic Society és a European Respiratory Society közös irányelvei egyetlen kvantitatív teszt elvégzését, az alfa1-antitripszin-hiány vizsgálatát ajánlják, ha a COPD miatt kezelt beteg tünetei a bronchodilatátor hatására sem szűnnek meg. Egyéb speciális vizsgálatra általában nincs szükség.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.