A hypercalcaemia kezelése

 Miután az előző cikkben a szerző a fiziológiás és a rendellenes kalciumanyagcserét tekintette át és elemezte a hypercalcaemia kórélettanát, ebben a közleményben azt tárgyalja, hogy a szérum emelkedett kalciumkoncentrációja esetén hogyan lehet felállítani a pontos diagnózist, és bemutatja a számításba jövő kezelési stratégiákat.

A majdnem mindig gyorsan kideríthető alapos klinikai kivizsgálással, amely különféle biokémiai vizsgálatokból és esetleg célzott radiológiai vizsgálatokból áll.

 A diagnózis felállítása

 A kórtörténet felvétele és a fizikális vizsgálat során a hypercalcaemia mellett a hyperparathyreosis, a rosszindulatú daganatok, a granulomatosus elváltozások és egyéb endokrin betegségek tüneteire kell összpontosítani. Az ezekkel összefüggésbe hozható egyéb tüneteket (pl. oszteoporotikus törések, vesegörcs) szintén fel kell deríteni. Ha rendelkezésre állnak a korábbi leletek, meg kell vizsgálni, hogy krónikusan fennálló állapot-e hypercalcaemia, ugyanis a leggyakoribb kórkép, a primer hyperparathyreosis éveken át mérsékelt, állandó vagy lassan progrediáló hypercalcaemiát okoz. Ellenőrizni kell, hogy a beteg milyen gyógyszereket és táplálékkiegészítőket szedett.Meg kell vizsgálni, hogy családjában előfordult-e kalciumanyagcserezavar vagy egyéb endokrin betegség, például hypophysis-, mellékvese-, hasnyálmirigy- vagy pajzsmirigydaganat.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Silvio E. Inzucchi, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.