Az arthrosis kezelésének elvei

Főbb tézisek:
 
 1. Az arthrosist ma egyre inkább multifaktoriális eredetű és szerteágazó szisztémás betegségnek tekintjük.
 
 2. Az arthrosis kockázata elsősorban testsúlykontrollal, az esetleges zsír- és cukoranyagcsere-zavar következetes kezelésével, a sérüléseket követő alapos kivizsgálással és az ízületeket nem terhelő erőnléti edzéssel csökkenthető.
 
 3. A szokásos konzervatív eljárások gyakran enyhítik a panaszokat. A porcvédőknek és az ízületbe adott hialuronsavnak nincs bizonyítható hatása. A genetikai terápia még gyerekcipőben jár. A biológiai szerekkel az arthrosis felismerhető szakaszában már nem lehet helyrehozni a szerkezeti elváltozásokat. A biológiai szerek vagy a hialuronsav-készítmények jobb eredményekkel kecsegtető korai alkalmazása meghiúsul azon, hogy a korai szakaszban a betegség klinikailag nem felismerhető.
 
 4. A porcrekonstrukciós eljárások egyelőre kísérleti jellegűek. Többnyire csak regenerációs porc képződése érhető el. A tényleges arthrosis korai és középső stádiumában az artroszkópos tisztítás klinikai javulást eredményezhet. A fájdalmas mozgásbeszűküléssel társuló késői stádiumban áldás a betegek számára a destruált ízület endoprotézissel történő pótlása.
  Kulcsszavak: ARTHROSIS, PORCREKONSTRUKCIÓ, ARTROSZKÓPOS TISZTÍTÁS, ÍZÜLETI ENDOPROTÉZISEK

  Az életkor előrehaladtával az arthrosis (osteoarthritis) egyre gyakoribbá válik és egyre súlyosbodik, jelentősen ronthatja az életminőséget. A betegség patomechanizmusában azonban a mai napig nem sikerült magyarázatot találni arra, hogy az életkor miért ilyen fontos kockázatnövelő tényező. Ismeretes, hogy az öregedéssel csökken a chondrocyták anabolikus képessége (mátrixképzés).Vita tárgya, hogy emellett a katabolikus folyamatok is megélénkülnek-e a mátrixdegradáló mátrix-metalloproteázok fokozott termelődése miatt, egyebek mellett azért, mert az öregedő chondrocyták kevésbé reagálnak az anabolikus ingerekre.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
S. Rehart M. Henninger
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.