Malária – a konkrét eset

Anamnézis

Egy 37 éves építészmérnököt háziorvosa 7 napja fennálló lázas betegség miatt utalt be a helyi kórházba. A betegnek négy napja vizes hasmenése volt, széklete látható vért nem tartalmazott. A beutalás oka a felvétel napján jelentkező kábultság volt. A páciens a betegség kezdete előtt 8 nappal tért vissza Nigériából. Ott folyamatos malária-kemoprofilaxisban (chloroquin és proguanin) részesült, amit hazatérése után is folytatott, kórházi felvételéig. Utazási hasmenés diagnózisa alapján 3 napja ciprofloxacint (23500 mg/nap) és loperamidot szedett, továbbá orális rehidrációban részesült. A széklet bakteriológiai vizsgálata kóros eltérést nem mutatott, és a malária gyorsteszt negatív volt. A beteg sárgaláz és typhus abdominalis elleni védőoltásban részesült. Védett volt tetanusszal, diphtheriával, poliomyelitisszel és hepatitis A-val szemben. Korábbi betegségről nem számolt be.

Felvételi státus

A beteg (183 cm, 79 kg) rossz általános állapotban került be a kórházba. Álmosnak látszott, s bár személyi adatait tudta, időben és térben nem volt orientált. Vérnyomása alacsony (80/50 Hgmm), szívverése szabályos, de gyors (104/min), rectalis hőmérséklete 36,8 °C, mája mérsékelten nyomásérzékeny volt. A neurológiai vizsgálat nem jelzett eltérést. A vérkép thrombocytopeniát (36 G/l) igazolt. A szérum-transzaminázok (ALT: 68 E/l, AST: 53 E/l), a bilirubin (32,5 mmol/l), a laktát-dehidrogenáz (LDH, 316 E/l) és a kreatinin szintje (141 mmol/l) emelkedett volt. A máj (12314 cm) és a lép (11310 cm) az ultrahang szerint mérsékelten megnagyobbodott, belső szerkezeti eltérés nélkül. A felvételkor észlelt hidegrázás miatt kétszer vettek vért tenyésztésre, de a vérminták sterilek maradtak. Ismételten negatív eredményt adott a széklet bakteriológiai és parazitológiai vizsgálata is.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
M. Hoelscher - T. Löscher
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.