hirdetés

2020-as nyári olimpia a tokiói hőségben?

Az olimpia rendezői a sporteseményeket közvetítő társaságok kívánságaihoz igazodnak, még akkor is, ha ez nem ideális a versenyzőknek és a helyszínre látogatóknak.

hirdetés

A Japánt jelenleg is érintő perzselő forróság miatt felmerül a kérdés, hogy a 2020-as olimpiai játékokat miért pont júliusban és augusztusban rendezik meg, amikor ebben az időszakban a legmagasabb Tokióban a hőmérséklet és páratartalom, mely a sportolóknak és a nézőknek is nagy megpróbáltatást jelenthet.

Amikor 1964-ben Tokió adott otthont a Nyári Olimpiai Játékoknak, akkor a megrendezésre egy hűvösebb, szárazabb időszakot, az októbert választották. Az 1968-as Nyári Olimpiát Mexico City szintén októberben rendezte meg. Az utóbbi három évtizedben azonban a Nyári Olimpiai Játékok mindig júliusban vagy augusztusban voltak (kivétel mégis akadt,  2000-ben Sydney-nek megengedték, hogy a déli félteke időjárása miatt szeptember utolsó két hetére tegyék a játékokat), mert ez az időszak a legkedvezőbb a televíziós közvetítések számára, mivel ilyenkor a világban kevés egyéb kiemelkedő sportesemény van, így a közvetítések jóval több nézőhöz jutnak el. Ezek tehát azok a hónapok, amikor a televíziós csatornák hajlandóak dollár milliárdokat fizetni a közvetítési jogokért.

Neal Pilson, az 1992-es nyári (Barcelona), 1994-es téli (Lillehammer) és az 1998-as téli (Nagano) olimpiai játékokat az amerikai nézőkhöz eljuttató CBS televízió sportadásainak előző elnöke elmondta, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tökéletesen egyetért az amerikai TV-hálózatok kívánságával a nyári és a téli olimpiák megrendezésének időzítésével kapcsolatosan. „A Nyári Olimpiai Játékok közvetítése egyszerűen kevesebbet érne egy októberi időpontban, mivel akkorra már egyéb sportesemények vannak előjegyezve. A NOB ezért a 2020-as Nyári Olimpiai Játékok megrendezésére a 2020. július 15 és augusztus 31. közötti időszakot ajánlotta fel¸ és értesítette a megadott dátumról az egyes nemzetközi sportegyesületeket, hogy akkorra ne tervezzenek jelentős sporteseményeket. Tokió a július 24. és augusztus 9. közötti időpontot választotta.

A 2020-as Nyári Játékok megrendezésére Doha és Katar is jelentkezett, de októberi időpontot vállaltak volna, mivel a július-augusztus ezekben az országokban valóban túlzottan forró. A nemzetközi Television and Marketing Services szerint a NOB által megadott júliusi-augusztusi időszak garantálja, hogy fő műsoridőben a nyári olimpiai közvetítések vezessék a piacot, szeptemberben és októberben ez nem lenne így, Amerikában és Európában is más sportesemények vonnák el az olimpiától a nézőket (pl. NFL amerikai football évad, a Major League Baseball kosárlabda „playoff’, Európában a legfontosabb labdarúgómérkőzések). Az NBC, ami 2014-ben 7,65 milliárd USA dollárért 2032-ig megvette az Egyesült Államokban a kizárólagos közvetítési jogokat, most nem kívánt kommentárt fűzni a dolgokhoz. A Discovery Communications (ide tartozik az Eurosport) – ami 1,3 milliárd Eurót fizetett 4 következő játék közvetítési jogaiért – szintén nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

1976 óta a július-augusztusban rendezett Nyári Olimpiai Játékokon a rendezőknek kellett megoldaniuk a hőséggel járó problémákat. Tokió ajánlatában azt nyilatkozta, hogy a Japán Meteorológiai Intézet szerint július utolsó 10 napja és augusztus első 10 napja között az utóbbi 20 év tapasztalatai szerint 32 Celsius fok (90 F) lesz a legmagasabb átlagos hőmérséklet Tokióban és „számos, a sportolók számára ideális enyhe és napsütéses nap lesz az ajánlott időszakban”.

A kérdés most azért merült fel újra, mert 2018. július utolsó napjaiban 41,1 Celsius fokos hőmérsékletet mértek Tokiótól északra, 80 ember halt meg és ezreket kellett kórházba szállítani. A 2016-os és 2017-es tokiói maraton alatt mért hőmérséklet, páratartalom és egyéb adatok kiértékelése után a nemzetközi szakértői bizottság arra a megállapításra jutott, hogy a sportolók és a nézők között is magas a 2020-as júliusi-augusztusi időszakban a hőguta kockázata, ezért több árnyékos hely létrehozására sürgetik a rendezőket. Prof. Makoto Yokohari (University of Tokyo, környezeti tudományok) azt mondja, hogy „félek, hogy hogy a tokiói viszonyok lesznek a legrosszabbak a Nyári Olimpiai Játékok történetében.”

A szervezők úgy gondolják, hogy a maratoni futást ezért reggel 7:00-kor, vagy 7:30-kor fogják indítani, és a futóverseny utcái és számos főút fölé kb. 100 kilométer hosszan az infravörös (hő)hullámokat visszaverő gyanta-tartalmú árnyékolót fognak kifeszíteni, így az úttest hőmérséklete is legalább 8 Celsius fokkal csökken majd. Nem felejtkeznek el a nézőkről sem: sátrakkal, ventillátorokkal, pára-kapukkal állnak majd rendelkezésre. Masa Takaya, a 2020-es tokiói Nyári Olimpiai Játékok szóvivője szerint „mindent el fogunk követni a hőség leküzdésére”. Yokohari professzor viszont a tokiói maraton számára változatlanul az október-novemberi időszakot tartja ideálisnak és semmiképpen sem a nyarat.  

 

Forrás: Reuters Health Information

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.