hirdetés

A fehérbor fokozza a melanoma kockázatát

Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention című lapban közzétett vizsgálat szerint a fehérbor fogyasztása növeli a melanoma előfordulásának esélyét.

hirdetés

A vizsgálatot vezető Eunyoung Cho, a Brown Egyetem dermatológus és epidemiológus professzora emlékeztet arra, hogy bár a statisztikai adatokat szerint a melanoma ritkább más bőrdaganatoknál – például a bazálsejtes carcinománál −, halálozása mégis sokkal magasabb. Az American Cancer Society adatai szerint a melanoma várhatóan több mint 10 ezer beteg halálát okozza az Egyesült Államokban 2016-ban.

Az ultraibolya sugárzást eddig is a melanomák klasszikus kockázati tényezőjének tekintették. E rosszindulatú bőrdaganat kialakulásának kockázatát növeli a terhelő családi anamnézis, a világos bőrszín, a szeplősség, a szőke haj, a nagyszámú anyajegyek és az immunrendszer gyengülése. Most úgy tűnik azonban, hogy a rizikófaktorok listája újabb taggal bővül, mégpedig a fehérborral.

Az alkohol egy sor tumortípus igazolt kockázati tényezője, ilyen például a fej-nyaki rák, a májrák, az emlőrák és a nyelőcsőrák.

Cho és munkatársai három nagy vizsgálat (összesen 210 252 beteg) adatait elemezték arra keresve a választ, lehet-e összefüggés az alkoholfogyasztás és a melanoma kockázata között.

A vizsgálat részeként a résztvevőknek kérdőíven kellett számot adniuk étkezési szokásaikról, mely kiterjedt az alkoholfogyasztás formáira (ezen belül az alkoholtartalmú üdítőitalokra) és annak mértékére is. Egy szokványos adagot 12,8 gramm alkoholban határoztak meg, és a résztvevőket átlagosan 18,3 éven át követték nyomon.

Az adatok alapján úgy tűnik, hogy az alkoholtartalmú italok napi fogyasztása 14 százalékkal fokozza a melanoma kialakulásának esélyét. Amikor azonban a szerzők italtípusokra lebontva külön elemezték az adatokat, csak a fehérbor esetében látták bizonyítottnak a független összefüggést a melanoma kockázatával: napi egy pohár fehérbor fogyasztása mellett 13 százalékkal volt nagyobb a kockázat. Úgy tűnik, hogy a sör, a vörösbor és a likőr fogyasztása nem befolyásolja a melanoma rizikóját.

A másik fontos és érdekes megfigyelés az volt, hogy a napfényexpozíciónak kevésbé kitett bőrterületekről kialakuló melanomák mutattak szorosabb összefüggést az alkoholfogyasztással. A naponta legalább 20 gramm alkoholt fogyasztó felnőttek körében például 73 százalékkal nagyobb gyakorisággal fordult elő a törzs bőrének melanomája, míg a fej, a nyak vagy a végtagok bőréből kiinduló melanomák esetében csak 2 százalékos volt a többletkockázat.

A korábbi kutatások mindazonáltal arra utalnak, hogy bizonyos borfajtákban magasabb az acetaldehid koncentrációja, mely köztudottan károsíthatja a DNS-t. A vörösbor számos antioxidánst is tartalmaz, melyek ellensúlyozhatják az acetaldehid ártalmas hatását.

A szerzők összességében azt javasolják, hogy a melanoma is kerüljön fel az alkoholhatással összefüggésbe hozható tumortípusok listájára. Ezen túlmenően kiemelik, hogy eredményeik megerősítik az American Cancer Society irányelveiben foglaltakat, melyben a napi alkoholfogyasztást férfiak esetében legfeljebb 2 pohárra, nők esetében legfeljebb 1 pohárra javasolják korlátozni. Különös óvatosság szükséges azon személyek esetében, akiknél más okok miatt egyébként is az átlagosnál magasabb a melanoma előfordulásának esélye.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.