hirdetés

A halmozott táplálékallergia enyhítése

Orális immunterápiával biztonságosan enyhíthető egyidejűleg többféle táplálékallergia súlyossága. A régi-új eljárás javíthatja a halmozott táplálékallergiában szenvedők életminőségét.

hirdetés

A Kanadai Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság hivatalos online lapjában, az Allergy, Asthma & Clinical Immunology című folyóiratban nemrég nagy érdeklődésnek örvendő közlemény jelent meg a halmozott táplálékallergia biztonságos enyhítéséről. A Stanford Egyetem kutatói által végzett I. fázisú vizsgálatban az orális immunterápia (OIT) eddigi gyakorlatától eltérően nem egy, hanem párhuzamosan többféle táplálkozási allergénnel szemben növelték a toleranciát.

A vizsgálati alanyok kiválasztásához bőrpróbával és IgE-szint-méréssel, valamint kettős vak, placebókontrollos étrendi terheléssel igazolták a földimogyoróval, más mogyorófélékkel, szezámmaggal, tej- és/vagy tojásfehérjével szembeni túlérzékenységet. A vizsgálathoz alkalmasnak talált 40 beteg (életkor: 4–46 év) közül 15-nél önmagában, 25-nél más allergénnel szembeni hiperszenzitivitással kísérve állt fenn földimogyoró-allergia. Az OIT-t ennek megfelelően, személyre szabottan, egy vagy több allergénnel végezték a következő megoszlásban: kétféle allergénnel 6 beteget (24 százalék), 3-félével nyolcat (32 százalék), 4-félével ötöt (20 százalék), 5-félével hat pácienst (24 százalék) kezeltek. A betegek jellemzői tekintetében nem mutatkozott statisztikailag szignifikáns különbség a két csoport között. Az ételallergiához a betegek több mint felénél atópiás dermatitisz, allergiás rhinitis és/vagy asztma társult.

A megfelelő fehérjé(ke)t fokozatosan növelt adagokban kapták a betegek, minden dózist kórházi körülmények között bevezetve. Az ezt követő otthoni allergénbevitelt per os cetirizin-kezeléssel egészítették ki, és az esetleges anafilaxiás reakció esetére minden résztvevőt (gyermekek esetében a hozzátartozót) kiképeztek az életmentő adrenalin-injekció beadására. Az allergén(ek) adagjait kéthetente emelték, minden fehérje esetében célul tűzve a kezelés előtt maximálisan tolerált mennyiség 10-szeresének elérését (ez legfeljebb napi 4000 mg-os fenntartó adagot jelentett). A kezelés alatt fellépő tünetekről a résztvevők (hozzátartozóik) pontos dokumentációt vezettek. Az allergénre specifikus immunglobulinok (IgE és IgG4) szérumszintjét a kezelés megindítása előtt, majd 12 hónap elteltével ellenőrizték.

Az egyféle (földimogyoró) fehérjével végzett OIT ágán 277 kórházi és 7830 otthoni adag alkalmazására került sor a vizsgálat folyamán; a kevert allergénbevitel ágán 603 kórházi és 12 030 otthoni adag bevételét jegyezték fel. Idő előtt 5 beteg lépett ki a vizsgálatból nem megfelelő terápiás együttműködés (n=4) vagy lakhelyváltozás (n=1) miatt; további egy betegnél a korábbi súlyos ekzéma fellángolása megakadályozta a kezelés megindítása utáni dózisemelést (de az adatok cenzorálásával e betegeket is figyelembe vették a biztonságossági elemzésben). A fennmaradó vizsgálati alanyok mindegyikénél sikerült a céldózist elérni – az egy elemű OIT ágán medián értékben 14 héttel rövidebb idő alatt, mint a kombinált OIT alkalmazásakor (71 vs. 85 hét).

Nemkívánatos hatások minden adag alkalmazása során hasonló gyakorisággal léptek fel a két csoportban (a medián összesített gyakoriság 3,3 százalék volt az összetett és 3,7 százalék az egy elemű OIT ágán). A nemkívánatos hatások többsége enyhe formában jelentkezett; a legtöbb beteg bőrtüneteket tapasztalt (gyakorisága mindkét ágon 80 százalék) és/vagy hasfájást/hányást panaszolt (a kombinált OIT ágán 68, az egyszeres OIT ágán 80 százalékos gyakorisággal). Adrenalin-injekció alkalmazására a kórházi dózisemelések alkalmával egyáltalán nem, míg az otthoni adagok bevétele során mindkét csoportban 2–2 főnél volt szükség.

Bár újabb kettős vak étrendi terheléssel nem ellenőrizték az allergénekkel szembeni toleranciát a fenntartó adagok elhagyását követően, ezért a kezelés hatékonyságáról nem lehet érdemben nyilatkozni, a fenti eredmények mindenképpen biztatóak. Jelzik, hogy elméletileg lehetséges és a gyakorlatban is kellő biztonsággal megvalósítható a többféle táplálkozási allergénnel szembeni tolerancia egyidejű növelése. A szerzők feltétlenül érdemes tartják az eljárás további vizsgálatát annak érdekében, hogy idővel a mindennapi klinikai gyakorlatban is helyet kaphasson. Figyelembe véve, hogy az ételallergiában szenvedő betegek mintegy harmadrésze számos táplálkozási allergénre érzékeny, a párhuzamos deszenzitizáció számottevően lerövidítheti az egyes allergénekkel egymás után végzett OIT hosszadalmas – akár évekig tartó – folyamatát.

Mindennemű táplálékallergia kihat a betegek életminőségére. Különösen így van ez halmozott táplálékallergia esetén, amikor a kerülendő élelmiszerek nagy száma nem ritkán táplálkozási hiánybetegségeket is maga után von. És míg az egyféle táplálkozási allergénnel (tej-, tojás-, szójafehérje) szembeni hiperszenzitivitás az életkor előrehaladtával többnyire „kinőhető”, addig a többszörös táplálékallergia – különösen, ha ennek a mogyorófélékkel szembeni intolerancia is része – a betegek zöménél egész életükben megmarad.

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.