hirdetés

A hármas trombocita aggregáció gátlás szekunder stroke prevencióban

A hármas trombocita aggregáció gátló terápiától nem várható előny szekunder stroke prevencióban, a vérzés kockázata viszont nő.

hirdetés

A TARDIS vizsgálat eredményei szerint az aszpirin, klopidogrel és a dipiridamol együttes alkalmazása nem jár semmilyen terápiás előnnyel, nem véd a következő stroke-tól vagy tranziens iszkémiás attacktól (TIA), sőt a vérzéses szövődmények kockázatát jelentősen növeli. 

A 90 napos követés során az agyi vaszkuláris történések ugyanolyan eséllyel és súlyossággal alakulnak ki hármas aggregáció gátlás mellett, mint kettős (aszpirin + dipiridamol) vagy egy szerrel (klopidogrel) folytatott TAG terápia esetén. Az összefüggés a súlyos vagy fatális kimenetelű stroke-ra is igaz. Egyedül az enyhe (3 alatti NIHSS pontszámú) agyi történések vonatkozásában várható előny a kezeléstől. A vérzéses szövődmények kialakulási esélye ehhez képest jelentősen emelkedett: a 90 napos követés során a súlyos vérzés megjelenésének esélyhányadosa 2,49 volt. A haszon-kockázat arány minden esetben még a legnagyobb jóindulattal is csak semleges kategóriába volt sorolható.

„Ezek az eredmények nagyon egyértelműek.” - nyilatkozta Mark Alberts, az Amerikai Stroke Társaság szóvivője. „Minél több trombocita aggregáció gátlót ad az ember valakinek, annál nagyobb a vérzés kockázata. Nem csak az agyvérzésé, hanem bármilyené, beleértve a nagyon gyakori tápcsatornai vérzéseket is.”

„Ragaszkodjunk az ajánláshoz. Ami ebben a vizsgálatban előnyösnek számít, az a klinikumban nüansz. Az igazság valahol az egy és két aggregáció gátló között van, a kettőhöz közelebb.” - kongresszuson Philiph Bath, a notthingami egyetem munkatársa, az angol szakmai ajánlás egyik kidolgozója.így kommentálta az eredményeket a nemzetközi stroke kongresszuson: „Ragaszkodjunk az ajánláshoz. Az elgondolás szerint a hármas kombináció hatékonyabb az aszpirin + dipiridamol kombinációval és a klopidogrellel szemben is, de ez nem igazolódott. Ugyanakkor érdemes szem előtt tartani, hogy a klopidogrel az említett kettős kombinációnál jobb, hatékonyabb.”

Alberts a mondatokra így reflektált: „nagy általánosságban egyetértünk ezzel. Ragaszkodunk mi is az ajánlásokhoz, habár az USA-ban a kettős TAG terápia nem terjedt el igazán.”

Az angol eljárásrend éppen a TARDIS vizsgálattal párhuzamosan változott. Mióta a klopidogrel generikus formában is elérhető, az ajánlás első vonalban azt preferálja. Utána következik az aszpirin + dipiridamol kombináció, míg az aszpirin egyedüli alkalmazása a harmadik vonalba került. (USA-ban a kettős TAG terápia soha nem terjedt el igazán.)

A TARDIS volt az első olyan prospektív vizsgálat, mely a vaszkuláris prevenciót vizsgálta jól meghatározott végpontokkal. A vizsgálat során a neurológusokat arra kérték, hogy az általuk alkalmazott, az ajánlásnak megfelelő terápiás döntéssel szemben próbálják ki a hármas aggregációgátlást. A nemzetközi, multicentrikus, bármely intézmény számára elérhető vizsgálat tehát nem volt teljesen randomizált, mivel a klinikusok mozgásteret kaptak a gyógyszerek választásában. A vizsgálatba végül 3069 főt vontak be a tervezett 4000 helyett, köszönhetően a gyors lebonyolításnak. Szigorú beválogatási kritériumaiban többek között szerepelt a betöltött 50 éves életkor, a tünetek kialakulásához képesti legalább 48 órás időablak. Bár az adatok feldolgozása még nem 100%-os, nem valószínű, hogy az ismertetett eredmények alapjaiban változzanak.

 

Forrás: Medpage Today

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.