hirdetés

A ketamin és elektrokonvulzív terápia depresszióban

Bár az elektrokonvulzív terápia a ketaminnál hatékonyabban enyhíti a major depressziós epizódban szenvedő betegek tüneteit, a terápiás előny a korábban tapasztaltaknál kisebb lehet.

hirdetés

Egy új metaanalízis azt mutatja, hogy bár az elektrokonvulzív terápia (ECT) hatékonyabb a ketaminnál a major depressziós epizódban (MDE) szenvedő betegek tüneteinek kezelésében, az új eredmények arra utalnak, hogy a terápiás előny kisebb lehet, mint amit a korábbi elemzések mutattak. A metaanalízis öt vizsgálat 278 MDE-ben szenvedő felnőttjére terjedt ki. Közülük 141-et ketaminnal, 137-et pedig ECT-vel kezeltek. A fő elemzésben a kezelés utáni depressziós értékelések tendenciaszerűen alacsonyabb pontszámot mutattak az ECT-vel kezelt betegek esetén (standardizált átlagos különbség [SMD], -0,39; 95% CI, -0,81-0,02).

A két, módszertanilag erősebb vizsgálat érzékenységi elemzésében az ECT jobbnak bizonyult a ketaminnál (összevont SMD -0,45; 95% CI, -0,75 -0,14). Az ECT a válaszadási arány (kockázati arány [RR] 1,27; 95% CI, 1,06 - 1,53) és a remissziós arány (RR, 1,43; 95% CI, 1,12 - 1,82) tekintetében is előnyösebb volt a ketaminnál. Nem volt szignifikáns különbség a csoportok között a válaszhoz és a remisszióhoz vezető ülések száma és a kognitív eredmények alapján.

Az elemzés fő korlátai, hogy kevés a rendelkezésre álló vizsgálat és azok mintaszámai, és valamennyi vizsgálatban magas volt a torzítás kockázata. Éppen ezért, több összehasonlító vizsgálatra lenne szükség, amelyek megfelelő mintanagysággal rendelkeznek, nem‑alsóbbrendű elrendezésben, az előnyök és mellékhatások szélesebb körét vizsgálva, és hosszabb követési idővel, hogy a ketaminnál megfigyelt előnyök természetét és tartósságát tisztázni lehessen.

A kutatók elmondták, hogy az olyan MDE-ben szenvedő betegeknél, akiknél az ECT alkalmazását korlátozza a kezelés korlátozott elérhetősége, a kognitív mellékhatásokkal kapcsolatos aggodalmak, a betegek negatív hozzáállása és egyéb kérdések, a ketamin alkalmazása előnyös lehet.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/990668#vp_1

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.