hirdetés

Ketamin és elektrokonvulzív terápia depresszióban

Egy új kutatás eredményei szerint az elektrokonvulzív terápia hatékonyabb a depresszió kezelésében, mint az intravénás ketamin.

hirdetés

Az első, ketamint és elektrokonvulzív terápiát (ECT) összehasonlító vizsgálatot az International Journal of Neuropsychopharmacology című folyóiratban tették közzé, mely eredményei alapján a kórházi kezelésre szoruló, súlyos depresszióban szenvedő betegeknél az ECT hatékonyabb, magasabb remissziós arányt és a tünetek nagyobb mértékű csökkenését eredményezi, mint az intravénás ketamin. A ketamin infúzió a vizsgálatban résztvevők közel felénél - különösen a fiatalabb betegek esetében - ugyancsak remissziót eredményezett, ezért klinikai környezetben alkalmas a súlyos depresszió kezelésére.

A párhuzamos, nyílt, nem alsóbbrendűségi vizsgálatba 186, olyan 18­­­–85 év közötti beteget vontak be, akik súlyos, unipoláris depresszióval kerültek kórházba, és a Montgomery-Åsberg Depresszió Pontozó Skálán (MADRS) legalább 20 pontot értek el. Az 1:1 arányban randomizált résztvevők hetente háromszor racém ketamin infúziót (0,5 mg/kg 40 perc alatt) vagy ECT-t kaptak. A vizsgálat során minden beteg továbbra is szedte antidepresszáns gyógyszereit. Az elsődleges eredmény a remisszió volt, amelyet 10-es vagy annál kisebb MADRS-pontszámként definiáltak. Az eredmények azt mutatták, hogy a remisszió aránya szignifikánsan magasabb volt az ECT-csoportban, mint a ketamin‑csoportban (63% és 46%; P = 0,026). A remissziós arányok közötti különbség 95%‑os konfidenciaintervallumát 2–30% közé becsülték. Mind a ketaminnal, mind az ECT-vel 6 kezelés után értek el remissziót.

A résztvevők életkora jelentősen befolyásolta az eredményeket. Az ECT-csoportban a remisszió szignifikánsan valószínűbb volt az idősebb (51–85 éves) betegeknél, mint a fiatalabbaknál (18–50 évesek), a remissziós arány 77%, illetve 50% volt a két csoportban. A ketamin-csoportban azonban ennek az ellenkezője volt igaz, a fiatalabb betegeknél szignifikánsan magasabb volt a remissziós arány az idősebbekhez képest (61% és 37%).

A vizsgálat eredményei alátámasztják a ketamin biztonságosságát és hatékonyságát pszichotikus depresszióban szenvedő betegek esetében is, amely az ECT-csoportban a betegek 15%-ánál, a ketamin-csoportban pedig 18%-ánál volt jelen. Ebben az alcsoportban a pszichotikus depresszióban szenvedő betegek fele mutatott remissziót a ketamin kezelést követően, mellékhatások nélkül. A remisszió aránya ECT kezelést követően 79% volt. A 12 hónapos követési időszak alatt a visszaesés aránya a remitterek körében hasonló volt, 64% az ECT-csoportban és 70% a ketamin-csoportban (log-rank teszt: P = 0,44).

A várakozásoknak megfelelően az ECT és a ketamin terápia eltérő mellékhatásprofilokkal rendelkezett. ECT esetében az elhúzódó amnézia gyakoribb volt, ketamin esetében pedig a disszociatív mellékhatások, szorongás, homályos látás, eufória, szédülés és diplópia (kettős látás) fordultak elő. A disszociatív tünetek rövid ideig tartottak, és az esetek többségében enyhék és elviselhetőek voltak.

A kutatók megjegyzik, hogy míg a vizsgálatban résztvevő helyszíneken az ECT terápiát rutinszerűen végezték, a ketamin-infúzióval kapcsolatban nem volt tapasztalat. A személyzet és néhány beteg ismerte az ECT általános mellékhatásait, de kevésbé voltak felkészülve a ketamin káros pszichológiai hatásaira. Ez, valamint az a tudat, hogy az ECT terápia a vizsgálat után is rendelkezésre állt, valószínűleg hozzájárult a ketaminos csoportban a betegek magasabb lemorzsolódási arányához.

A vizsgálat vezetője elmondta, ha mind az ECT, mind a ketamin rendelkezésre áll, a kezelés kiválasztásakor természetesen figyelembe kell venni a beteg preferenciáját. A ketamint akkor kell felajánlani a betegnek, ha az ECT nem áll rendelkezésre, vagy ha az altatással járó túlzott kockázatok vagy más szomatikus kockázati tényezők miatt az nem végezhető. Azoknak a betegeknek, akik nem reagálnak az ECT-re, vagy akiknél elfogadhatatlan mellékhatások jelentkeznek, ketamin-infúziót kell felajánlani, és fordítva.

A vizsgálat eredményei megerősítik, hogy az ECT rendkívül hatékony a kezelésre rezisztens depresszió kezelésében, és az intravénás ketamin is kivételes terápiás lehetőséget biztosít egy nagyon nehezen kezelhető betegpopulációban. A kutatók azt is hangsúlyozták, hogy a ketamin, mint terápiás lehetőség azért is fontos, mert a betegek többsége, akiknél valóban hatékony lehetne az ECT, elutasítja azt, gyakran az eljáráshoz kapcsolódó - filmekben és más médiumokban gyakran negatívan ábrázolt - megbélyegzés miatt.

A szigorúan, jól megtervezett vizsgálat az első az ECT és az intravénás ketamin összehasonlító hatékonyságával kapcsolatban, de biztosan nem az utolsó, hisz sok kérdés vár még megválaszolásra.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/967472#vp_1 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.