hirdetés

Depresszió kezelése mélyagyi stimulációval

Súlyos, terápiarezisztens depresszióban lehet ígéretes az a mélyagyi ingerléses módszer, ami 8 betegből 7-nek tüneteit enyhítette, 4-nek pedig gyógyulást hozott.

hirdetés

A súlyos depresszió kezelésére számos gyógymód áll rendelkezésünkre a pszichoterápiától a stimulációs eljárásokon (elektrokonvulzív terápia) át a gyógyszeres kezelésig, néhány betegnél azonban egyik sem hoz javulást. Ezek a "gyógyíthatatlan" betegek reménytelenségükben gyakran vetnek önkezükkel véget életüknek.

A freiburgi egyetemi kórház pszichiátriai részlegének orvosai hosszú idejű vizsgálatukban azonban gyógymódot találtak ezen betegek számára is, mégpedig a mélyagyi stimulációban. A Parkinson-kóros betegek mozgászavarának kezelésében hosszú ideje standard eljárásként alkalmazott módszerrel sikerült a hosszú ideje súlyos depresszióban szenvedő, más terápiákra rezisztens betegek tüneteit enyhíteni, sőt némelyiküket meg is gyógyítani.

Bár a vizsgálat egyelőre csak igen kevés (8) beteg bevonásával zajlott, az eredmények mégis nagyon előremutatónak tekinthetők. A kis betegszám oka pedig az, hogy a mélyagyi stimulációhoz szükséges igen vékony elektródák beépítése igen hosszadalmas. Mintegy nyolc órás, bonyolult műtétet igényel, hogy a mélyagyi stimulációs elektródákat a 3-11 éve súlyos, terápia rezisztens depresszióban szenvedő betegek prefrontális kérgi területeinek jutalmazó központjába építsék.

A stimulátor a pacemakerhez hasonlóan folyamatosan gyenge, 3-5 voltos elektromos impulzusokat juttat a jutalmazó agyterületekhez. Az implantációt követően az agyi stimulációt egy nagyjából 8 hetes folyamat során igazítják a beteg szükségleteihez.

Az agyi ingerlés sikerességét 4 hetente értékelték a depresszió súlyosságának becslésére szolgáló kérdőívvel (Montgomery-Asberg Rating Scale, MARDS). Ezen a 0-60 közötti értéket magában foglaló skálán a 10 fölötti pontszám már depressziót jelez. Négy hét után a depresszió súlyosságának mérőszáma 8 betegből 7-ben 12-30 ponttal csökkent, a 4 éves vizsgálat végére pedig kissé még tovább csökkent, a 8-ból 4 betegben pedig a 10 pontos küszöbérték alá esett. A terápia a vizsgálat teljes ideje alatt hatásosnak bizonyult. A vizsgálók szerint a módszer nagy előnye, a többi rendelkezésre álló gyógymóddal szemben, hogy az idő múlásával sem veszít hatékonyságából.

A mellékhatások nagyjából a kettőslátásra és a homályos látásra korlátozódtak, de a homályos látás az ingerlés módosításával korrigálható volt a hatékonyság csökkenése nélkül. Egyetlen betegben sem alakult ki mentális zavar, személyiségváltozás vagy további egyéb mellékhatás.

Volker Coenen, a freiburgi egyetemi kórház idegsebésze szerint a mélyagyi stimuláció standard kezelési eljárássá válhat a súlyos, egyéb terápiákra nem reagáló betegek gyógyításában. A módszer európai regisztrációjához a vizsgálatot 50 bevonásával folytatják tovább.

 

Forrás: BRAIN Stimulation

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.