hirdetés

Egyenáramú stimulációval javítható az alvásminőség

NeuroImage-ben megjelent tanulmány szerint az agy elektromos stimulálása javítja az idősek alvásminőségét és vizuális memóriáját. 

hirdetés

Sok idősnek okoz problémát, hogy összességében kevesebbet alszik, mint a fiatal felnőttek és nem tudja átaludni az éjszakát, emiatt egész nap fáradt. A demens betegeknél ezek a zavarok még kifejezettebbek. „Mivel az alvás fontos szerepet játszik abban, hogy emlékeinket eltároljuk a memóriánkban, abból indultunk ki, hogy az alvászavarok és a kognitív képességek hanyatlása kölcsönösen fokozzák egymást” magyarázza Agnes Flöel, a berlini Charité orvosi egyetem neurológus kutatója.

Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy noninvazív transzkraniális egyenáramú stimulációval, ami során elektródákkal gyenge áramimpulzusokat juttatnak a koponyán keresztül az agyba, növelhető a fiatalok memória-teljesítménye. Berlini neurofiziológusok most azt vizsgálták, milyen hatása van az idősek alvásminőségére és emlékezőképességére a mélyalvás korai fázisában végrehajtott az áram-kezelésnek.

A szakemberek 18 egészséges, 50-80 éves önkéntest vizsgáltak, akik három alkalommal 90 percet pihentek az alváslaborban. A résztvevők felénél alkalmaztak alvás közben transzkraniális oszcilláló agyi stimulációt. A kontrollcsoport tagjaira is felhelyezték az elektródákat, de azokon keresztül nem folyt áram.

Az alvás során mindenkinél EEG-vel követték az agyi aktivitásváltozást. Az elektromos stimulációban részesülteknél több alvási orsót figyeltek meg, mint a kontrollcsoport tagjainál. Ezek a struktúrák azt jelzik, hogy az agy blokkolja a környezeti ingerek észlelését, mondja Flöel. Az EEG-n tapasztalható nagyszámú alvási orsó egy mélyebb, pihentetőbb alvást jelez. Az alvási orsók fontos szerepet játszanak az emlékek alvás közbeni stabilizálásában is.

A résztvevők memória-teljesítményének felmérésére a kutatók alvás előtt és után több vizsgálatot végeztek. A képfelismerési teszt során az önkénteseknek alvás előtt 38 képet kellett megjegyezniük. Alvás után ezekhez újabb 38 képet kevertek. Ezek közül kellett kiválasztani azt a 38-at, amit már az alvás előtt is láthattak Az elektromosan stimulált csoport ebben a tesztben átlagosan jobban teljesített alvás után, mint előtte. A nem stimulált kontrollcsoport eredményei azonban romlottak. Egyéb emlékezeti funkciókban a tesztek nem mutattak teljesítménybeli különbséget.

A kutatók úgy vélik, az eredmények az időskori demencia megelőzésében is fontosak lehetnek. További, nagyobb tesztcsoportokkal végzett vizsgálatokkal lehet kideríteni, hogy az oszcilláló stimuláció befolyásolási képességei milyen mértékűek. Flöel szerint azt is meg kell vizsgálni, hogy az Alzheimer-kór megelőzésében és a korai terápiákban eredményes lehet-e ez a módszer.

 

Forrás: aerzteblatt.de

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.