hirdetés

A pancreatitis kockázata hipertrigliceridémiában

Hipertrigliceridémia fenállásakor a szérum triglicerid és apolipoprotein B szint arányából megtudható, mely betegeknél nagy a  hipertrigliceridémiás kockázata. 

 

hirdetés

Kórlapok visszamenőleges kiértékelése során kimutatták, hogy a szérum triglicerid szint és az apolipoprotein B szint aránya hipertrigliceridémiás betegeknél segít kizárni azokat a betegeket, akiknél alacsony a hipertrigliceridémiás pancreatitis (HTGP) keletkezésének kockázata. A magasabb kockázatra utaló arány esetén viszont jóval sűrűbben kell a beteget ellenőrizni. 

A kutatás eredményeit a COVID-19 pándémia miatt A(z) European Atherosclerosis Society októberi online kongresszusán a Mayo Klinika orvosai 13 évre visszamenőleg értékelték a betegek kórlapjait.  Az anyagban 58 olyan esetet találtak, ahol emelkedett triglicerid szintek igazolódtak (a triglicerid szint 500 mg/dl fölött volt már kiinduláskor is), és a betegek emiatt emelt szintű lipoprotein tesztelésen s (advanced lipoprotein testing, ALT) esetek át. Az 58 beteg közül 20-nál hipertrigliceridémiás pancreatitis (HTGP) alakult ki, a nőbetegek 70%-ánál következett ez be (P=0,027), és azok a nőbetegek, akinél HTPG alakult ki, átlagosan fiatalabbak voltak (36,5 év), mint azok, akiknél nem (51,0 év)(P<0,001). A HTGP-s betegeknek a HTGP-t nem elszenvedőkhöz képest jóval magasabb volt a triglicerid-szintjük (2332,0 vs 978 mg/dl)(P<0,001), alacsonyabb volt az LDL koleszterin-szintjük (65,5 vs 90,0 mg/dl)(P=0,002), a HDL koleszterin-szintjük (19,0 vs 30,0 mg/dl)(P=0,003) továbbá az apolipoprotein B-szintjük is (104,5 vs 127,0 mg/dl). Az egyéb lipid értékekben is lényeges különbségek voltak.

A különböző lipid paraméterek figyelembevételével a szérum triglicerid szintek 70,0%-os szenzitivitással és 64,2%-os specificitással utaltak a HTGP bekövetkeztére (area under the curve, AUC) 0,815 mellett, P<0,001). A triglicerid/apolipoprotein B-arány azonban még ennél is pontosabban utalt a HTGP kockázatára: 90,0%-os szenzitivitással és 73,7%-os a specificitással (AUC = 0,870, P<0,001) jelezte előre a HTGP-t. A triglicerid/apolipoprotein B arány 10,64-es küszöbértékét használva úgy számoltak, hogy a pozitív prediktív érték 27,5%-os, a negatív prediktív érték pedig 98,5%-os, ami azt jelenti, hogy a küszöbérték alatti egyéneknél mindössze 1,5% valószínűséggel keletkezik HTGP.

Dr. Kristen M. Gonzales (Mayo Clinic, Rochester, Minnesota) a tanulmány vezetője, elmondta, hogy mivel a szérum triglicerid értéken kívül a triglicerid/apolipoprotein B arány az egyetlen olyan változó, ami prediktív értékkel bír „a triglicerid/apoprotein B arány a továbbiakban segítheti a klinikusokat abban, hogy még pontosabban fel tudják mérni a HTGP kockázatát a legalább mérsékelt hipertrigliceridémiában szenvedőkön”. Alkalmas lehet arra, hogy a HTGP kockázatát ki lehessen zárni viszont a 10,6-os köszöbérték fölött jóval sűrűbben kell a beteget monitorozni.

Az előadás utáni megbeszélésen Dr. Jörg Heeren (University Medical Center Hamburg-Eppendorf) megemlítette, hogy hipertrigliceridémiában gyakran panaszkodnak a betegek mérsékelt hasi fájdalmakról, és azt kérdezte, hogyan lehetett elkülöníteni a HTGP-s betegeket azoktól a magas triglicerid értékkel rendelkező betegektől, akiknek krónikus pancreatitiszük volt. Az előadó megerősítette, hogy egyes betegeik valóban számos, vissza-visszatérő pancreatitises epizódról számoltak be, „és igen nehéz volt megkülönböztetni a krónikust attól, ami egy akut roham része.” Hangsúlyozta, hogy a pancreatitist gyakran a hipertrigliceridémia okozza, a 2000 mg/dl fölötti értéknél már nagyon komoly az összefüggés. A mostani vizsgálatuk igazolta, hogy már a triglicerid szint mérsékelt emelkedése is növelheti a kockázatot, a kockázatos betegek időbeli felismerése korábbi beavatkozásokat és megelőző stratégiák bevezetését teszi lehetővé így pl a széleskörű lipoprotein teszt (ALT) segíthet a HTGP előre jelzésében.

Kérdésre válaszolva dr. Gonzales elmondta, hogy a Mayo Klinika jelenlegi gyakorlatában csak az apolipoprotein B mérése szerepel, egyéb liporotein értékeket nem mértek.  A nem-HDL-koleszterin szerepének kutatása folyamatban van.

Triglicerid normál: 1,7 mmol/l alatt (150 mg/dl alatt).

Triglicerid nagyon magas: 5,7 mmol/l fölött (500 mg/dl fölött)

Lipoprotein APO B normál: ffi: 700-1200 mg/liter, nő: 650-1050 mg/liter

Források:

Davenport L. Lipid ratio rules out pancreatitis risk in hypertriglyceridemia. Medscape Medical News > Conference News > EAS 2020. October 15, 2020.

European Atherosclerosis Society 2020 Virtual Congress. Advanced Lipoprotein Panel Testing for Predicting Risk of Hypertriglyceridemic Pancreatitis. Presented October 5, 2020.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.