hirdetés

A tesztoszteron-pótlás előnyei és hátrányai

Jelenleg is vitatott, hogy az idősödő, de egyébként egészséges férfiak alacsony tesztoszteron szintjének kezelésére, szexuális működésének megőrzésére érdemes-e teszteszteron-pótló terápiát adni.

hirdetés

Miután két tanulmányban is közölték, hogy a tesztoszteron pótlás során növekedett a szívinfarktusok és a stroke kockázata, az US Food and Drug Administration (FDA) és a Health Canada figyelmeztetést adott ki az életkorral összefüggő alacsony tesztoszteron-szint hormonpótló kezelésével kapcsolatban, és előírta, hogy a termékeken is jelenjenek meg a figyelmeztetések. Az European Medicines Agency (EMA) viszont nem talált bizonyítékokat tesztoszteron pótlás ilyetén kockázatára.

A tesztoszteron felírásával kapcsolatosan ellentmondásos adatok jelentek meg a közelmúltban: egyesek szerint a kardiovaszkuláris biztonsággal kapcsolatos negatív megjegyzések után 2013-tól lényegesen csökkent a receptre történő felírások száma, míg egy másik tanulmány szerint 2007-től 2016-ig csaknem négyszeresére emelkedett a tesztoszteron készítmények forgalma (108 millió USD-ről 402 millió USD-re), miközben a hipogonadizmus gyakorisága nem változott.

Dr. Christel Renoux (McGill University, Montreal, Kanada) és munkatársainak a tesztoszteron pótló terápia (TRT) hatásait vizsgáló tanulmánya az American Journal of Medicine-ben jelent meg online 2019. júliusában. A UK Clinical Practice Research Datalink 1995 és 2017 közötti adataiból 15.401 nem fiatal, 45 évnél idősebb (átlagosan 60,4 éves) férfit emeltek ki, akik tesztoszteron szintje alacsony volt, de nem volt semmilyen hipogonadotróp- vagy herebetegségük. A betegek többségének tesztoszteron zselét írtak fel (56,8%), 33,6%-uk pedig injekciós formában kapta a hormont. Az évekig tartó megfigyelés során 71.541 személy/év adatot gyűjtöttek össze, ezalatt 850 beteg szenvedett iszkémiás stroke-ot, átmeneti agyi keringészavart (TIA, transient ischemic attack), vagy szívinfarktust. A TRT használók körében 21%-kal több volt az összesített vaszkuláris történések kockázata a TRT-t nem használókhoz képest (HR: 1,21, 95%CI 1,00-1,46), ami 1000 személy/évenként 2,4 eseménnyel nagyobb kockázatot jelentett.

A szívinfarktus és a stroke kockázata a folyamatos hormonpótlás első 6-24 hónapjában volt a legnagyobb (HR: 1,35, 95%CI 1,01-1,79), és leginkább a 45-59 évesek körében fordult elő (HR: 1,44, 95%CI 1,07-1,92). A kockázat egyaránt fokozódott az előzetesen már kardiovaszkuláris betegségben szenvedők, és a kardiovaszkuláris betegségben nem szenvedők között. Meglepetésre viszont a TRT használathoz a bármely okból történő halálozás (all-cause mortality) alacsonyabb kockázata társult (HR: 0,64, 95%CI 0,52-0,78).

A kutatók szerint „nehéz megérteni, hogy TRT esetén egyrészt növekszik a kardiovaszkuláris betegségek kockázata, mely az idősödő férfiak mortalitásának vezető oka, ugyanakkor csökken a bármely okból bekövetkező halálozás.” Az 5-alfa reduktáz gátlókkal (finasterid) végzett összehasonlító vizsgálatokban a TRT javított a bármely okból történt mortalitáson – de a különbség nem volt szignifikáns.

Dr. Bradley Anawalt (endokrinológus, University of Washington Medical Center, Seattle) szerint ez egyáltalán nem meglepő, és már egy 2012-es vizsgálatban is kimutatták, hogy a 40 év fölötti férfiak mortalitása alacsonyabb, ha tesztoszteron-pótlásban részesülnek (HR:061, 95%CI 0,42-0,88) (Shores MM, Smith NL, Forsberg CW, et al. Testosterone treatment and mortality in men with low testosterone levels. J Clin Endocrinol & Metabol, 2012, 97(6):2050-2058.) A mechanizmus pedig véleménye szerint igen egyszerű: a tesztoszteron növeli a testi erőt, melynek következtében a hormonpótlásban részesülő férfiak nem esnek el, nem törik el a csípőjüket, vagy ha mégis, akkor a csípőtörésbe nem halnak bele. Ami a tesztoszteronnak szívinfarktus/stroke/TIA kombinációra gyakorolt hatását illeti, az 1000 személy/év alatt bekövetkező 2,4-gyel több esemény nagyon kevés. A TRT valószínűleg ezért növeli a kardiovaszkuláris kockázatot, mert fokozza a vérlemezkék aggregációját. A Testosterone Trial-ban idős férfiak 1 éves tesztoszteron kezelése után jelentősen nőttek a koronáriák artériás plakkjai. Az Endocrin Society jelenlegi guideline-ja szerint a TRT egyéb kóros elváltozás nélküli férfiak hipogonadizmusában alkalmazható, így legfeljebb a középkorú, vagy idős férfiak 2%-2,5%-ának esetében javallt.

Források:

1. Medscape Medical News

2. Loo SY, Azoulay L, Nie R, et al. Cardiovascular and cerebrovascular safety of testosterone replacement therapy among men with low testosterone levels: a cohort study. Am J Med. 2019;DOI:10.1016/j.amjmed.2019.03.022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.