hirdetés

Az időskori tesztoszteronpótlás előnyei

Idős, alacsony tesztoszteronszintű, hipoandrogenizmus tüneteit mutató férfiak állapotát  az egyéves tesztoszteronpótlás jelentősen javíthatja.

hirdetés

Prof. Dr. Peter J Snyder (University of Pennsylvania, Philadelphia) és munkatársai a New England Journal of Medicine-ben 2016. február 18.-án megjelent közleményükben arról számoltak be, hogy idős (65 év fölötti) férfiak  egy évig tartó tesztoszteronkezelése segítette a szexuális működést, javította a kedélyállapotot  és a depresszív tüneteket, de nem fokozta a vitalitást.

Az eredmények a jelenleg is folyó hét tesztoszteron vs. placebo vizsgálat (Testosterone Trials) első három vizsgálatának adataiból származnak. A kutatásokat az Institute of Medicine (IOM) indította 2004-ben annak megválaszolására céljából, hogy az olyan alacsony tesztoszteron-szintű betegeken, akiknél a magas életkoron kívül semmiféle ok erre nem utal, a tesztoszteron külső bevitele hogyan befolyásolja a tüneteket.

Az IOM kiindulási álláspontja az volt, hogy előbb be kell bizonyítani a tesztoszteronkezelés előnyeit, és csak később kell felmérni a hosszú idejű használat kockázatait, ezért ezek a kiinduláskor nem is vizsgálták a kezelések esetleges kockázatait, bár az FDA törzskönyvezéshez megköveteli, hogy vizsgálják a hormonpótlásnak a  szívrohamok és stroke kockázatára  gyakorol hatását is. Az FDA nem az idős életkor miatti, hanem csak a „speciális egészségügyi állapotok következtében fellépő" alacsony tesztoszteron-szintek esetén javasolja a készítmények használatát. Az ismertetet vizsgálatokban a kockázatbecslés előtt először a tesztoszteron pótlás előnyeit akarták bizonyítani.

A betegbeválasztás szigorú feltételek között történt: olyan 65 éves vagy annál idősebb férfiak vehettek benne részt, akik tesztoszteron-szintje a 19-40 éves férfiak normális tesztoszteron-szintje (275 ngramm/dl)  alattinak volt és a hipoandrogenizmus tüneteit mutatták. Igen  kis százalék, a 51 085 férfiből csak 790 felelt meg (1,5%) a beválasztási kritériumoknak. A résztvevők átlagos életkora 72 év volt, csaknem 90%-uk fehér bőrű volt, többnyire túlsúlyosak voltak, sokan szenvedtek hipertoniában, egyharmaduk cukorbeteg volt, 20%-uk alvási apnoeban szenvedett, 15%-ban már szívinfarktuson estek át. A prosztatarákos, magas kardiovaszkuláris kockázatú és súlyosan depressziós férfiakat nem vették be a vizsgálatba.

A férfiak egyik csoportja tesztoszteron gélt, a férfiak másik csoportja placebo gélt kapott 1 éven keresztül. Minden férfit a három vizsgálat (Sexual Funxtion Trial, Physical Function Trial és Vitality Trial) közül legalább az egyikbe (de akár többe is) besorolták. A tesztoszteron plazmaszintjének növekedése a tesztoszteron gélt kapó csoportban a Psychosexual Daily Questionnaire kérdőív szerint jelentősen emelkedett szexuális aktivitással járt, ami a jelentősen erősödött nemi vágyban és az erektilis funkció megnövekedésében jelent meg (p<0,001) mindhárom vizsgálatban egyaránt. A Fizikális Működések vizsgálatban nem volt jelentős különbség a tesztoszteront és a placebót kapók között  a tekintetben, hogy 6 perc alatt mekkora távolságra tudtak gyalogolni. Viszont a mindhárom vizsgálatban a tesztoszteront kapó férfiak javára  jelentős különbség mutatkozott négy különböző fizikai tényezőben (p=0,003).

A tesztoszteron-kezelésnek kétségtelenül vannak előnyei, de klinikai jelentősége még nem tisztázott. Az eredmények nem elegendőek ahhoz, hogy tesztoszteron-kezelést indítsunk minden férfinél időskori tünetek esetén. A mellékhatások tekintetében is vannak ellentmondások, de azbiztos, hogy ezek a tesztoszteron-vizsgálatok ugyanolyan vitákat fognak generálni, mint annak idején a posztmenopauzális nők ösztrogén-pótlásának hatásait értékelő Women’s Health Initiative vizsgálat.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. The New England Journal of Medicine

3. The New England Journal of Medicine

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.