hirdetés

A túlevés további evéshez vezethet

Egy új tanulmány szerint túl sok kalória bevitele során a bélrendszer leállítja egy olyan hormon termelését, mely az agy számára a teltségérzet információját továbbítja. 

hirdetés

Az uroguanilin hormont Dr. Waldman vezetésével egy vastagbélrákkal kapcsolatos korábbi tanulmány kapcsán fedezték fel a philadelphiai Thomas Jefferson Egyetem kutatói, akik annak szerepét a kövérséggel hozták összefüggésbe. Ebben a vizsgálatban nem kövér kísérleti egérmodellekben azt tapasztalták, hogy az uroguanilin az agyba jutva teltségérzetet közvetít a szervezet számára.

Jelen tanulmányban Dr. Waldman és kutatócsoportja túletetett egérmodellekben azt tapasztalták, hogy az egerek bélrendszerének uroguanilin termelése leállt. A hormon receptorai az agyban ugyan sértetlenek maradtak, sőt számuk még fokozódott is, de nem termelődött a hormon, amely a teltségérzet érzését közvetítette volna a bélrendszerből a központi idegrendszer felé. Amennyiben az egereket a későbbiekben diétára fogták, az uroguanilin termelődése ismét folytatódott.

A munkacsoport azt tapasztalta, hogy a hormontermelés szempontjából teljesen lényegtelen volt az egerek súlya, a túletetés mind a sovány, mind a kövér egyedek uroguanilin termelődését felfüggesztette. Ez a jelenség ellentétben áll az eddig ismert, kövérséggel összefüggésbe hozható hormonok (inzulin, leptin) működésével, amelyek elválaszttódásának mértéke a testsúly növekedésével párhuzamosan nő. Az uroguanilin esetében ezzel szemben a kóros folyamatot a bevitt kalória fokozott mennyisége váltja ki, testsúlytól függetlenül.

A tanulmány szerzői azt feltételezték, hogy az uroguanilin termelődésének csökkenése hátterében a vékonybél sejtjeinek endoplazmás retikuluma (ER) állhat. Ennek a sejtek fehérjeszintézisében kritikus szerepet betölt sejtalkotónak a működése ugyanis stressz hatására leállhat. A kutatás során (tunikamicin adásával) mesterséges stresszt kiváltva megfigyelték, hogy az uroguanilin termelése leállt, fokozottabb mértékben, mint az egerek túletetése során. Mindezek után kövér, túletetett egereknek az ER-ben kialakult stresszhatást oldó vegyületet adtak, mely hatására az uroguanilin termelődésének újraindulását tapasztalták.

„Eredményeink alapján elmondhatjuk, hogy a fölös energiabevitel – származzon az zsírból vagy szénhidrátokból – a vékonybél számára olyan stresszhatást jelentenek, melyek az egyénben leállítják a teltségérzet érzését közvetítő uroguanilin termelődését.” – mondja Dr. Waldman. „Amit még nem tudunk, hogy konkrétan mely molekuláris elem indítja be a folyamatot.”

Az uroguanilin fentiekben ismertetett hatásai ugyan az elhízás folyamatának csak egyik feltételezhető útvonalát jelentik, a hormon pótlása fontos lehet az elhízás folyamatának visszafordításában.

 

Forrás: Nutrition & Diabetes

Dr. K. O.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.