hirdetés

Aducanumab korai Alzheimer-kórban

Nature egyik szeptemberi közleménye szerint az aducanumab képes volt az Alzheimer-kórra jellemző agyi amiloid fehérjelerakódások elpusztítására.

hirdetés

Az aducanumab monoklonális antitest képes átlépni a vér-agy-gáton és képes eltüntetni az enyhe Alzheimer-kórban szenvedő betegek agyának amiloid lerakódásait.

Az egereken végzett vizsgálatok sikere után a szert az elképzelést igazoló első kisérletekben embereken is kipróbálták

Az Egyesült Államokban 2012 and 2014 között 163, enyhe Alzheimer-kórban szenvedő beteget vontak be a vizsgálatba, akik közül 125 beteg adatait tudták a végső elemzés során értékelni. Pozitronemissziós tomográfiával  (PET) határozták meg, hogy a betegek agyában milyen mértékben mutathatók ki amiloid depozitumok. A dóziskereső vizsgálatban a betegek havonta egy alkalommal  1, 3, 6, vagy 10 mg/testsúlykilogram  aducanumab antitest tartalmú infúziót kaptak. A kisérletvezetők a  26. és az 54. PET-tel ellenőrizték az agyi amiloid plakkok mennyiségét, és ezzel egyidőben kognitiv és mentális állapotot ellenőrző teszteket is végeztettek a betegekkel.

Az eredmény a kutatókat is meglepte: az antitest idő- és dózisfüggő módon és jelentősen csökkentette az amiloid mennyiségét. Azokban a betegekben pedig, akik az aducanumab a legnagyobb dózisban 1 évig kapták, az agy amiloid lerakódásai drámaian csökkentek és ezzel együtt a kognitiv funkciók csökkenése is lelassult. Míg a placebo csoportban a kognitív funkciók egyértelmű csökkenését észlelték, a legnagyobb dózisú kezelésben részesülőkben a kognitiv funkció alig észlelhetően változott a kezelés 1 esztendeje alatt. 

A betegeknél a leggyakoribb (és dózis függő) a fejfájás volt.

Alzheimer-kór kezelésében már számos szer mutatkozott ígéretesnek a vizsgálatok korai szakaszában, majd a későbbi fázisokban eredménytelennek, természetesen az aducanumab esetén is folynak a további kutatások. Mivel jelenleg nincs olyan gyógymód, ami közvetlenül lassítaná a kór előrehaladását, egy olyan szer, amely az amiloid-lerakódások elpusztításával állítaná meg a betegséget, jelentős lépés lenne a betegség gyógyításában. Az aducanumabtól azonban, még ha sikeres is lesz, csak a betegség enyhe formáinak gyógyulását várhatjuk. Az eddigi eredmények szerint ugyanis a súlyos vagy akár a mérsékelten súlyos kórformák esetén teljesen hatástalan. A kutatás jelenlegi fázisában két fázis III vizsgálat keretében 2700 pácienst vontak be Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában.

Azonban már az eddigi eredmények is annyira meggyőzőek, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az első 4 jelölt egyikeként vette fel az aducanumabot a hiánypótló gyógyszerek gyorsabb piacra kerülését segítő PRIME programjába.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.