hirdetés

Agyrázkódás után növekszik az öngyilkosság kockázata

Egy kanadai kutatócsoport szerint az agyrázkódást szenvedettek nagyobb valószínűséggel lesznek öngyilkosok, különösen akkor, ha az agyrázkódás hét végén történt. 

hirdetés

Dr. Redelmeier (Sunnybrook Health Sciences Center, Toronto, Kanada) szerint az öngyilkossági kockázat megnövekedése volt észlelhető minden demográfiai csoportban, függetlenül az előzetes pszichiátriai állapottól, de a kockázat növekedése nem volt olyan jelentős, mint azoknál, akik korábban már próbáltak önkezükkel véget vetni életüknek.

A vizsgálat eredményeit a Canadian Medical Association Journal-ban közölték online 2016. február 8.-án. Az 1992 és 2012 közötti két évtizedben 235 110 személynél regisztráltak agyrázkódást a kanadai Ontario államban. A vizsgálatba csak az enyhe, kórházi ápolást nem igénylő eseteket vonták be. A személyek átlagos életkora 41 év volt, a sérültek 52%-a férfi, 86%-uk városi lakos volt.

Már korábban is találkozhattunk a szakirodalomban néhány olyan esetleírással, melyben professzionális sportolók és katonaviselt személyek súlyos fejsérülései utáni öngyilkosságairól számolnak be, de az nem volt ismert, hogy a hétköznapi életben bármikor előforduló enyhe agyrázkódások is befolyásolhatják az öngyilkossági hajlamot.

Az agyrázkódások jelentős része (195 170) hétköznapokon történt. Átlagosan 9,3 év követés után a 235 110 agyrázkódásos esetet követően 667 öngyilkosság történt, ami 100 000 személyenként és évenként 30 öngyilkosságot jelent. Az agyrázkódás és az öngyilkosság között eltelt átlagos idő 5,7 év volt. A hétköznapon történt agyrázkódások után 519 öngyilkosságot jegyeztek fel, ami 100 000 főre évenként 29 esetet jelent. Ez háromszorosa az átlagos népességben észlelhető szokásos értéknek. A hétvégi agyrázkódások után 148 öngyilkosságot figyeltek meg, ami 100 000 személye évenként 39 öngyilkosságot jelent, ami viszont már a négyszerese az átlagos népességben észlelt szokásos értéknek. A hétvégi agyrázkódások utáni öngyilkosságok relatív kockázata egyharmaddal több (RR: 1,36), mint a hétköznapi agyrázkódások utáni öngyilkosságok kockázata. Többváltozós analízissel számolva az öngyilkosság elkövetésének kockázata a legmagasabb azoknál, akiknek már volt korábban öngyilkossági kísérletük (RR: 5,65), illetve a drogokkal élóknél (RR: 3,60). Újabb, ismételt agyrázkódás 30%-kal növeli az öngyilkosság kockázatát.

A kockázat növekedése mögött többféle ok állhat, de az bizonyos, hogy legtöbbször nem megyünk orvoshoz egy egyszerű, hétköznapi fejsérülés után. Egy igen fontos megfigyelés a vizsgálat során az volt, hogy az öngyilkosok jelentős része (51%-a) az öngyilkosság előtti héten orvosnál járt. A halál előtti egy hónapban a hétköznapi agyrázkódásosok 77%-a, a hétvégi agyrázkódáson átesettek 71%-a járt orvosnál. Az öngyilkosságot valóban nem lehet megakadályozni, de az adott beteg nehéz helyzetének rosszabbodását az orvosnak enyhítenie kell tudnia, mintegy prevenciós tevékenységet folytatva. Az agyrázkódás viszont számos esetben megelőzhető, a veszélyes sportoknál, síelésnél, kerékpározásnál viseljünk sisakot, na vagánykodjuk, „ne képzeljük Indiana Jonesnak magunkat”, és tartsuk be a szabályokat figyelmeztetnek a szerzők. Arra is felhívják a figyelmet, hogy mindenképp közöljük orvosunkkal, ha korábban bármikor agyrázkódásunk volt.

Dr. Allister (Dept.of Psychiatry, Indiana University School of Medicine) szerint a tanulmány egyik nagy erénye az óriási esetszám. Az agyrázkódás tulajdonképpen az „enyhe-mérsékelt traumás agysérülés”, és bármilyen erősségű és természetű agysérülés pszichiátriai betegségek kiindulópontja lehet. Az agysérülés is növeli a depresszió valószínűségét, a depresszió pedig öngyilkossággal járhat. Több tanulmány is leírja, hogy az öngyilkosok jelentős része élete utolsó hónapjában-hetében felkereste orvosát, de ha a páciens nem tesz említést agyrázkódásáról, depressziójáról, a vizsgálat pár perce alatt nem derül fény az igazi problémákra. Sok hajlamosító tényezőt ismerünk (előző öngyilkossági kísérlet, férfi nem, magas életkor, drogozás, stb.), de nem tudjuk kiemelni a tömegből az öngyilkosságot éppen holnap, vagy a jövő héten elkövetőket. A Redelmeier-dolgozat bizonyította, hogy már az enyhe agyrázkódást is a predikciós tényezők közé kell sorolni.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Psychiatry

2. CMAJ

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.