hirdetés

Agysérülés és demencia

Az agysérülést elszenvedőknél még évek múlva is jóval magasabb a demencia kockázata.

hirdetés

Bár az eddig megjelent vizsgálatok vegyes eredményekkel zárultak a traumás koponyasérülés és a demencia közötti kapcsolat vonatkozásában, egy több mint 3 millió, 50 éves ember adatát értékelő friss svéd tanulmány szerint a traumás agysérülést (Traumatic Brain Injury,TBI) közvetlenül követő évben a demencia megjelenésének kockázata 4-6-szorosára emelkedhet.

A PLos One-ban 2018. január 30-án online megjelent tanulmány (Nordström A, Nordström P. Traumatic brain injury and the risk of demencia diagnosis: A nationwide cohort study. PLoS One. Published January 30, 2018. Doi: 10.1371/journal.pmed.1002496) szerzői a demencia kockázatát a mérsékelt, súlyos, vagy többszörös TBI-n átesetteknél találták a legmagasabbnak. A demencia valószínűsége az évek múlásával egyre csökken, viszont még 30 évvel a trauma után is magasabb, mint azoknál, akik ilyen sérülést soha nem szenvedtek el. Dr. Peter Nordström (Umeå University, Svédország) szerint az eredmények hallatán talán kissé több figyelmet fogunk fordítani a koponyasérülések késői következményeire.

A kutatók 3329360 ötven évesnél idősebb svéd nő és férfi adatait nézték át a demencia és a TBI összefüggéseit keresve, és azt találták, hogy a traumás agysérülés utáni átlagosan 15 év hosszúságú követési idő alatt 80%-kal emelkedik a demencia kockázata

2005 és 2012 között 164334 olyan egyént találtak (első kohorsz), akik TBI-t szenvedtek el, és korábban nem voltak demenciások, és 136233 ismeretlen eredetű demenciában szenvedő beteget (második kohorsz) azonosítottak. Mindkét csoportot kétszer több egészséges kontroll egyén adataival hasonlították össze. Egy harmadik kohorszba 46970 olyan ikertestvérpár került, akik egyik tagja valamikor TBI-n esett át, másik tagja viszont sohasem sérült meg.

Az átlagosan 15,3 éves (0-49 évek közötti tartomány) követés után az első kohorszban 21963 dementiát diagnosztizáltak, ami OR:1,81-nek felelt meg (95%CI 1,75-1,86). A demencia kockázata és a sérülés közötti összefüggés a TBI elszenvedése utáni első évben volt a legerősebb a TBI-t nem elszenvedettekhez képest (OR: 3,52, 95%CI 3,23-3,84), de még 30 évvel a sérülés után is szignifikáns szinten maradt (OR 1,25, 95%CI 1,11-1,41). Az egyszeri, mérsékelt erejű koponyasérülés kisebb kockázattal járt (OR 1,63, 95%CI 1,57-1,70), a súlyosabb TBI emelte a kockázatot (OR 2,06, 95%CI 1,95-2,19), végül a többszörösen elszenvedett TBI csaknem háromszorosára emelte a kockázatot (OR 2,81, 95%CI 2,51-3,15). A demencia természetesen jelentősen függött az olyan egyéb, jól ismert faktoroktól is, mint az életkor, a vaszkuláris okok, az alkoholizálás, a korai nyugdíjba vonulás, a depresszió.

Az ikerpárokon végzett adatgyűjtés szintén hasonló eredményt hozott: az ikerpár TBI-t szenvedett tagjainál jóval több demencia jelent meg, mint a sérülést nem szenvedetteknél (OR 1,89, 95%CI 1,62-2,21).

A szerzők mindamellett megjegyezték, hogy a vizsgálat értékét korlátozza, hogy csak megfigyelésen alapul, tehát nem bizonyítja a koponyasérülés és a demencia közötti közvetlen összefüggést.  Dr. Bellgowan (U.S. National Institute of Neurological Disorders and Stroke in Bethesda, Maryland) szerint bár a vizsgálat nem ad választ a fiatalkori agyrázkódás és az ezt követő neurodegeneráció összefüggésére, minden esetre a gyerekeknek nem szabad túl korán elkezdeniük a különböző sportokat, hogy elkerülhető legyenek a koponyát érő többszörös traumák.

 

Forrás: Medscape Medical News > Reuters Health Information

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.