hirdetés

Az abrocitinib tinédzsereknél is hatékony

A fázis III JADE TEEN vizsgálatban az abrocitinib a 12-18 év közötti betegek atópiás dermatitiszének kezelésében is teljesítette az elsődleges végpontokat.

hirdetés

A Pfizer június 10-i közleményében új adatokat közölt az atópiás dermatitisz kezelésében vizsgált abrocitinib vizsgálati programjának negyedik vizsgálatából. A fázis III JADE TEEN vizsgálatban 12-18 év közötti tinédzsereknél placebóval összehasonlítva értékelték az abrocitinib hatásosságát és biztonságosságát közepesen súlyos illetve súlyos atópiás dermatitiszben – a naponta egyszer alkalmazott 100 illetve 200 mg-os hatóanyag-tartalmú tabletták közül a 200 mg-os adag bizonyult hatásosnak a kezelés 2., 4. és 12. hetén az elsődleges és a kulcsfontosságú másodlagos végpontok tekintetében is. Korábban már beszámoltunk a Pfizer JADE Mono-1 vizsgálatáról, amelyben 12 évnél idősebb betegek vettek részt (Eredményes atópiás dermatitisz kezelés), ebben a cikkünkben a hatóanyagról és a betegségről is bővebb leírást adtunk. A JADE Mono-1 (NCT03349060) fázis III vizsgálat igen biztató eredményeit a Pfizer tavaly május 10-én közölte, majd szeptemberben szintén fázis III JADE Mono-2 (NCT03575871) vizsgálat eredményeit hozta nyilvánosságra. A globális vizsgálat program harmadik vizsgálata a JADE COMPARE (NCT03720470), ahol az abrocitinib hatásosságát és biztonságosságát dupilumabbal hasonlítják össze.

A JADE-TEEN vizsgálatról

A randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos, párhuzamos betegcsoportos, multicentrikus fázis III. JADE TEEN vizsgálatban (NCT03796676) közepesen súlyos és súlyos atópiás dermatitiszben szenvedő 12 és 18 év közötti tinédzsereknél (összesen 287 betegnél) értékelték az abrocitinib hatásosságát és biztonságosságát egy 12 hetes kezelési időszakban. A bevonási követelmények között szerepelt a legalább a testfelület 10%-ára kiterjedő atópiás dermatitisz (10% Body Surface Area (BSA)); legalább 3-as IGA pontszám (Investigator Global Assessment), legalább 16-os EASI érték (Eczema Area Severity Index) és legalább 4-es NRS (Peak Pruritus Numerical Rating Score). Az elsődleges végpontok az IGA skálán 0 vagy 1 állapotot elérő betegek aránya (az IGA [Investigator Global Assessment] a betegség súlyosságát mérő öt fokozatú skála, ahol 5 a nagyon súlyos állapotnak, az 1 pedig a csaknem tiszta bőrnek felel meg), valamint a legalább 2 pontos javulást mutató betegek aránya, illetve a kiinduláskori EASI pontszámhoz (EASI, Eczema Area and Severity Index) képest legalább 75%-os javulást mutató betegek aránya volt. A fő másodlagos végpontok a viszketést mérő NRS skálán (NRS, Pruritus Numerical Rating Scale) legalább 4 pontos javulást elérő betegek aránya, valamint a PSAAD skálán (PSAAD, Pruritus and Symptoms Assessment for Atopic Dermatitis) a betegek körében elért javulás nagyságrendje voltak.

A vizsgálatban az abrocitinibet naponta egyszer alkalmazták, és ahogy a JADE program többi vizsgálatánál, itt is 100 ill. 200 mg-os dózist értékeltek. A vizsgálat 12. hetére mindkét adagban alkalmazott abrocitinib teljesítette az elsődleges végpontokat.

A kulcsfontosságú másodlagos végpontok között szerepelt a viszketés csökkenése is, melynek értékelési időpontjai a vizsgálat 2., 4., és 12. hetére estek. A 100 mg-os adag a 2. héten még teljesítette ezt a végpontot, a további értékelési időpontokban azonban már nem mutatott szignifikáns előnyt a placebóhoz képest (ezért a fentiek közül több indexet nem is mértek a vizsgálat 12. hetén). A 200 mg-os dózisban alkalmazott abrocitinib viszont a 2., 4., és 12. héten ebben a tekintetben is statisztikailag szignifikáns jótékony hatást mutatott.

Az abrocitinib biztonságossági profilja a korábbi vizsgálatokban tapasztaltaktól nem tért el: a betegek 56,8% (100 mg-os dózis) illetve 62,8%-a (200 mg-os dózis) jelentett valamilyen mellékhatást (placebo esetében ez az arány 52,1% volt). A súlyos, vagy a kezelés megszakítását szükségessé tevő mellékhatások aránya a 2,1% volt a placebo karon, míg a 100 mg-os dózisnál 1,1%, a 200 mg-os adagnál pedig 2,1%.

A 12 hetes kezelési időszakot teljesítő betegek lehetőséget kaptak egy hosszú távú kiterjesztett (LTE, long-term extension) vizsgálatba történő belépésre, míg a vizsgálatot mellékhatások miatt abbahagyó vagy az LTE feltételeinek nem megfelelő betegek egy 4 hetes utánkövetésben vettek részt.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Pfizer Announces Positive Top-Line Results from JADE TEEN Trial of Abrocitinib in Adolescents with Moderate-to-Severe Atopic Dermatitis

Pfizer’s Abrocitinib Meets Endpoints in Phase 3 JADE TEEN Study for Atopic Dermatitis

Pfizer's Eczema Candidate Meets All Goals in Study on Teens

Pfizer’s abrocitinib hits mark in atopic dermatitis trial

Pfizer's JAK abrocitinib comes through in teen eczema test

Pfizer announces positive top-line results from second pivotal phase 3 study of investigational oral JAK1 candidate, abrocitinib, in patients aged 12 and older with moderate to severe atopic dermatitis

Pfizer unveils top-line Phase III results for abrocitinib study

Study Evaluating Efficacy and Safety of PF-04965842 and Dupilumab in Adult Subjects With Moderate to Severe Atopic Dermatitis on Background Topical Therapy (JADE Compare)

JAK1 Inhibitor With Medicated Topical Therapy in Adolescents With Atopic Dermatitis (JADE TEEN)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.