hirdetés

Eredményes atópiás dermatitisz kezelés

A fázis III JADE vizsgálatban az abrocitinib a betegek 75%-ánál okozott jelentős állapotjavulást.

hirdetés

A Pfizer május 15-én hozta nyilvánosságra a fázis III JADE Mono-1 vizsgálat eredményeit, melyet 12 éves és idősebb, közepes és súlyos atópiás dermatitiszben szenvedő betegeken végeztek az abrocitinib (PF-04965842) orális adagolású Janus-kináz 1 (JAK1) gátló monoterápiás alkalmazásával. A vizsgálati szer a gyártó közlése szerint magasan teljesítette az elsődleges végpontokat, ezért reményteljes, hogy hamarosan megkezdődhet az engedélyeztetési folyamat, melynek végeredménye egy napi egyszeri használatú tabletta formájú gyógyszer lenne. Az Egyesült Államokban a készítmény 2018 februárjában áttörést jelentő terápia (Breakthrough therapy) minősítést kapott – ez a kategória olyan gyógyszerek részére jött létre 2012-ben, amelyek egyedül vagy kombinációban életet veszélyeztető betegség vagy állapot ellen alkalmazhatók, vagy amelyeknél a fejlesztés korai fázisából származó preklinikai bizonyítékok arra utalnak, hogy a meglévő kezeléseknél egy vagy több klinikailag jelentős végpont esetében hatásosabbak. A breakthrough therapy csoportba kerülést kérvényezni kell, és az FDA 60 napon belül döntést kell, hogy hozzon, és az abrocitinib esetében pozitív döntés született. (Csaknem 100 ilyen kérés érkezik az FDA-hoz évente, átlagosan ezek egyharmadát fogadják el, a felét elutasítják, a beadott kérelmek 10-20%-át pedig a benyújtó vonja vissza.) 

A hatóanyagról (abrocitinib)

A plakkos psoriasis kezelésére is vizsgált abrocitinib (CAS: 1622902-68-4) a Janus-kináz (JAK)1 szelektív és reverzibilis inhibitora. A Janus-kinázok (JAK) enzimek a sejt felszíni receptoraiból származó intracelluláris jeleket alakítják át számos, a haemopoesisben, gyulladásban és immunműködésben szerepet játszó citokin és növekedési faktor számára (pl. interleukin (IL)-4, IL-13, IL-31 és interferon gamma). Az intracelluláris jelátviteli úton a JAK enzimek foszforilálják és aktiválják az ún. STAT-okat (signal transducers and activators of transcription), amelyek aktiválják a génexpressziót a sejten belül. Az abrocitinib modulálja ezeket a jelátviteli utakat a JAK1 enzimatikus aktivitásának részleges gátlásával, ezzel csökkentve a STAT-ok foszforilációját és aktivációját.

A Pfizer több olyan kináz-gátlót is vizsgál, amelyek különböző szelektivitással rendelkeznek, és ezeket számos indikációban folyamatosan értékeli:

PF-06700841: egy tirozin-kináz 2(TYK2)/JAK1 gátló psoriasis, Crohn-betegség, colitis ulcerosa, vitiligo, és alopecia areata (foltokban jelentkező hajhullás) indikációkban

PF-06650833: Egy IL-1 receptor-asszociált kináz-4 (IRAK4) gátló rheumatoid arthritis kezelésére

PF-06826647: egy TYK2-gátló gyulladásos bélbetegség (IBD) kezelésére

PF-06651600: egy orális adagolású JAK3-gátló alopecia areata (foltokban jelentkező hajhullás), vitiligo, rheumatoid arthritis, Crohn-betegség és colitis ulcerosa kezelésére 

A JADE Mono-1 vizsgálatról

A JADE (JAK1 Atopic Dermatitis Efficacy and Safety) Mono-1 vizsgálat (NCT03349060, B7451012) egy randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos, párhuzamos csoportos fázis III vizsgálat, melyben az abrocitinib két dózisban (100 mg és 200 mg naponta egyszer), monoterápiában történő alkalmazásának hatásosságát és biztonságosságát vizsgálták placebo ellenében. Összesen 387 beteget randomizáltak a 100 mg-os, a 200 mg-os dózist, valamint a placebót kapó vizsgálati karokra. A betegek randomizációja betegség kiinduláskor megállapított súlyossága (közepes [IGA=3] és súlyos [IGA=4] – az IGA [Investigator Global Assessment] a betegség súlyosságát mérő öt fokozatú skála, ahol 5 a nagyon súlyos állapotnak, az 1 pedig a csaknem tiszta bőrnek felel meg) valamint a betegek életkora szerinti rétegezés útján történt. Az elsődleges végpontok az IGA skálán 0 vagy 1 állapotot elérő betegek aránya, valamint a legalább 2 pontos javulást mutató betegek aránya, illetve a kiinduláskori EASI pontszámhoz (EASI, Eczema Area and Severity Index) képest legalább 75%-os javulást mutató betegek aránya volt. A fő másodlagos végpontok a viszketést mérő NRS skálán (NRS, Pruritus Numerical Rating Scale) legalább 4 pontos javulást elérő betegek aránya, valamint a PSAAD skálán (PSAAD, Pruritus and Symptoms Assessment for Atopic Dermatitis) a betegek körében elért javulás nagyságrendje voltak.

A biztonságossági adatok szerint a betegek az abrocitinib mindkét dózisát jól tolerálták, váratlanul előforduló nemkívánatos eseményt nem jelentettek. A mellékhatás jelentkezése miatt felfüggesztett kezelések aránya mindkét karon egyaránt 5,8 volt, míg a placebónál 9,1%.

A vizsgálat pontos, részletes eredményeit, köztük a hatásossági és biztonságossági adatokat a Pfizer a közeljövőben egy tudományos konferencián, illetve egy rangos tudományos folyóiratban fogja közzétenni. A JADE Mono-1 vizsgálat volt az első tagja a JADE globális gyógyszerfejlesztési programnak, melynek eredményeit a Pfizer folyamatosan hozza majd nyilvánosságra. 

Az atópiás dermatitiszről

Az atópiás dermatitisz, más néven neurodermitisz vagy endogén ekcéma erős viszketéssel, bőrszárazsággal, a bőr kivörösödésével (súlyos esetben sebesedéssel és felülfertőződéssel) járó, allergiás jellegű nem fertőző bőrbetegség. Az atópiás dermatitisz megjelenhet már csecsemőknél, vagy kisgyermekkorban, ekkor csecsemőkori atópia a neve, de ha a kor előrehaladtával nem múlik el, vagy idősebb személyeknél jelentkezik, akkor beszélünk valódi atópiás dermatitiszről. A betegség pontos okai máig sincsenek kellő részletességgel tisztázva. A problémát nehezíti az, hogy atópiás dermatitiszről beszélve nem egy betegségről, hanem több, hasonló jellegzetességgel bíró, együtt előforduló betegségcsoportról van szó. A betegség általában kisdedkorban, vagy gyermekkorban kezdődik. Kezdetben általában az bőrfelület elszíneződése, vörhenyes beszűrődése és apró hólyagos elváltozása jellemzi, melyek nedvezhetnek. Hisztológiai, vagy laboratóriumi adatok alapján az atópiás dermatitisz nem diagnosztizálható. A későbbi fázisban, ha a betegség sokáig fennáll, utcakő-rajzolatú bőrkeményedések és bőrrepedések alakulhatnak ki. A betegség bőrjelenségeinek kialakításában jelentős szerepe van a viszketés miatti folyamatos vakarózásnak. A csecsemőkori forma 1-6 hónapos korban kezdődik, és általában 2-3 éves korára a gyermek "kinövi". A legszembetűnőbb a fej több tájékán (arc, homlok, fejtető) látható hámlás. Ezt kísérheti a hámló terület kipirosodása, esetleg apró hólyagok is megjelenhetnek. Amennyiben a hámló terület nedvezik vagy pörk képződik rajta, az felülfertőződés gyanúját veti fel. A gyermekkori forma 3-10 éves kor között bármikor jelentkezhet. Ezt a formát az ízületek hajlító felszíne fölötti száraz, repedezett bőr jellemzi. Ez különösen a könyök, a térdhajlat és a csukló bőrén figyelhető meg. Mivel a gyermek már nagyobb, erősebben tud vakarózni, és így a vakarás miatt módosulhatnak a bőrjelenségek, és nehezebben gyógyulnak. A nagy kiterjedésű, súlyos elváltozások olykor évek múltán is fennmaradnak. Magyarországi gyakoriságáról országos adatokkal nem rendelkezünk, egyes publikációk szerint a gyermekkori prevalencia 15,1 – 17,5%, a felnőtt populációban 1% körüli gyakorisággal fordul elő. A betegek többsége 18 év alatti, az előfordulási gyakoriság a kor előrehaladtával csökken.

Az atópiás dermatitisz kialakulását számos provokáló tényező elősegítheti. A provokáló faktorok közé tartoznak az irritáló behatások (kemikáliák, gyapjú, tartós mechanikai inger, stb.), allergének (pl. pollenek, élelmiszerek, stb.), mikrobák, és a pszichés tényezők. Ezeken túlmenően a klimatikus viszonyok is hatással vannak a betegségre. Atópiás dermatitiszes betegekben gyakran található emelkedett szérum IgE szint és nagyfokú érzékenység a környezeti allergénekkel (pl. ételek) szemben. A belső és külső szennyezőanyagok pl. dohányfüst szintén fokozó hatással van az IgE termelésre. Az atópiás gyermekek 1/3-ában fordul elő ételallergia.

Az enyhe (L2091) és mérsékelt atópiás dermatitiszes (L2092) esetek ellátása – lehetőség szerint bőrgyógyász szakorvos javaslatát követően - az alapellátásban történik (gyerekorvos, családorvos). A kiterjedt (L2093) és súlyos atópiás dermatitiszben (L2094) szenvedő betegek bőrgyógyászati fekvőbeteg gyógyintézetbe utalandók, kivizsgálás és terápiás terv összeállítása céljából, kezelésük a szakorvosi (bőrgyógyász, bőrgyógyász-allergológus) ellátás keretén belül javasolt. A terápia-rezisztens ill. krónikusan recidiváló esetek kivétel nélkül bőrgyógyászati szakellátást igényelnek.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Pfizer announces positive top-line results from phase 3 study of investigational oral JAK1 candidate, abrocitinib (pf-04965842), in patients aged 12 and older with moderate to severe atopic dermatitis (Pfizer)

Study to Evaluate Efficacy and Safety of PF-04965842 in Subjects Aged 12 Years And Older With Moderate to Severe Atopic Dermatitis (JADE Mono-1) – ClinicalTrials.org

Atópiás dermatitis

Atópiás dermatitisz - Hogyan kezelhető?

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Atopiás Dermatitis (L2090)

Pfizer’s abrocitinib meets goals in atopic dermatitis trial (Drug Development Technology)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.