hirdetés

Az érzelmi evés csökkenti a liraglutid hatását

Az érzelmi evés (emotional eating) lehet az egyik oka annak, hogy egyesek nem fogynak le a mások számára oly hatékony obesitas elleni új típusú ellenére sem.

hirdetés

A 2-es típusú diabetes és az obesitas kezelésére használt glukagon-like 1-es peptid (GLP-1) receptor agonisták az inzulin elválasztás serkentése és a glukagon kibocsájtás gátlása révén csökkentik a vércukorszintet, és az agyi éhségérzet csökkentése, valamint a jóllakottság érzés növelése révén fogyáshoz vezetnek. Viszont különböző, nem teljesen ismert okokból egyesek nem fogynak le ezektől a gyógyszerektől sem., amelynek egyik oka lehet, az érzelmi evés, a beteg a negatív érzelmek okozta stressz miatt enni kezd – figyelmen kívül hagyva a szervezet jóllakottsági jelzéseit. Ez obesitasra, a bariátriai műtétek utáni a vártnál kisebb mértékű fogyásra vezet, a testsúly ismét eléri a fogyás előtti magas értéket.

A Psychoneuroendocrinology c. lapban most megjelent tanulmányban Dr. Charlotte van Ruiten (Amsterdam University Medical Center, Hollandia) és munkatársai obesitasban és 2-es típusú diabetesben szenvedő 20 beteget MRI-vel is vizsgáltak. A 40-65 év közötti, metforminnal kezelt 2-es típusú diabeteses 26 kg/m² fölötti betegek BMI-vel rendelkező betegek 12 héten át 0,6-1,2 mg/nap GLP-1 agonista liraglutidot (Victoza, Novo Nordisk) kaptak sc injekcióban (a szer a vizsgálat idején még csak a 2-es diabetesben volt törzskönyvezve, de azóta már magasabb, 3,0 mg-os dózisban obesitasban is engedélyezett), vagy egy 12 hetes „kimosási” periódus után inzulin glargint.

Az érzelmi evést a Dutch Eating Behavior Questionnaire-t (DEBQ-t) szerint értékelték (de mérésére bevett módszer a Three-Factor Eating Questionnaire, vagy a mindful eating scale is). Az agy táplálkozásra adott válaszait – a kiindulási helyzethez képest - funkcionális MRI vizsgálatokkal ellenőrizték a kezelés 10. napján és a 12. héten. Az érzelmi evés mértéke összefüggést mutatott az agy jutalom-feldolgozási területeinek (mint az amygdala, az anterior cortex cingulatus, az orbitofrontális cortex és az insula) eltéréseivel. A 10. napon végzett vizsgálatkor a kiinduláskor azoknál, akiknek az érzelmi evést mérő DEBQ értéke magasabb volt, a liraglutid által kiváltott csökkenés kisebb mértékű volt az inzulin glargin által kiváltott csökkenéshez képest a táplálék vs nincs táplálék ábrák hatására a bal amygdalában (P=0,011) és a bal nucleus caudatusban (P=0,023). Hasonló eredményeket láttak a magas kalória-tartalmú táplálék vs nincs táplálék után a bal amygdalában (P=0,025) és a jobb insulában (P=0,048). A csokoládés tej és az íztelen folyadék ivása után kiváltott válasz vizsgálatakor a kiinduláskor is magasabb érzelmi evés értékkel rendelkezőknél kevésbé volt kifejezett a liraglutid által kiváltott agyi válasz az inzulin glargin által kiváltotthoz képest a bal nucleus caudatusban (P=0,069) és a bal insulában (P=0,072), de 12 hét után ezek az összefüggések már nem voltak szignifikánsak.

A kutatók szerint az obes betegek kb. 60%-a érzelmi evő, és ez az arány nők esetén nagyobb, mint férfiaknál. Azok a betegek, akiknek érzelmi evésének mértéke már a kiinduláskor is már magasabb volt, kevésbé voltak érzékenyek a GLP-1 agonista kezelések centrális hatására. 

Ha a betegképes észszerűen szabályozni a táplálék-bevitelét és a testsúlyát azzal növelheti, ha erre nem képes és az elérhető táplálék mennyisége és minősége befolyásolja az étkezését, azzal csökkenti a GLP-1 agonisták hatásait. Ilyen megfontolások alapján ki lehet választani az obesitas optimális stratégiáját, ki lehet emelni a betegek azon csoportját, akiknél a GLP-1 agonistákkal történő kezelés jobb eredményekkel kecsegtet.

Azóta a GLP-1 receptor agonista liraglutid mellett a szintén glukagon-like peptid-1 receptor agonista semaglutid 2.4 mg-os dózisát is törzskönyvezték mind az Egyesült Államokban, mind Európában a krónikus elhízás kezelésére. A liraglutid nagyobb adagjaival (3,0 mg/nap) és egyéb, a központi idegrendszeren keresztül teltségérzetet kiváltó gyógyszerekkel is eredményes fogyás érhető el, de az érzelmi evők esetén a bariátriai műtéteket követően is kisebb testsúlycsökkentő hatás várható e szerek alkalmazása esetén, ezért az ilyen jellegű kezelések megkezdése előtt célszerű a táplálkozási szokások szűrése, az érzelmi evés mértékének becslése és kezelése.

Forrás: 

Tucker ME. Emotional eating may override GLP-1 agonist weight loss effect. Medscape Medical News. February 01, 2022.

Van Ruiten CC, ten Kulve JS, van Bloemendaal L, et al. Eating behavior modulates the sensitivity to the central effects of GLP-1 receptor agonist treatment: a secondary analysis of a randomized trial. Psychoneuroendocrinology. March 2022, Vol 137, 105667

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.