hirdetés

Az extrahepatikus biliáris carcinoma kockázati tényezői férfiaknál: kórállapotok és életmód Európai multicentrikus, esetkontrollos tanulmány

  Célkitűzés.
  Az extrahepatikus eperendszer carcinomája szempontjából jelentős kockázati tényezők körének azonosítása.

  Módszerek.
  Az újonnan diagnosztizált, kórszövettani vizsgálattal igazolt eseteket gyűjtöttük össze dán, svéd, francia, német és olasz központok 1995 és 1997 közötti nyilvántartásából (a betegek életkora 35–70 év volt). A népességi kontrollokat gyakoriság szerint igazítottuk az életkor és a földrajzi régió függvényében. A korrigált esélyhányadosokat és a 95%-os konfidenciaintervallumokat logisztikus regresszióval számítottuk.
  Eredmények.
  Az elemzésekbe 153 beteget és 1421 kontrollszemélyt vontunk be. A részvételi arány a betegek körében 71%, a kontrollcsoportban 61% volt. Az extrahepatikus biliáris carcinoma kockázati tényezőjének bizonyult férfiakban az epekőbetegség (esélyhányados 2,49; 95%-os megbízhatósági tartomány 1,32–4,70), ezen belül is az epehólyag daganatai vonatkozásában mutatkozott szoros kapcsolat (esélyhányados 4,68; 95%-os megbízhatósági tartomány 1,85–11,84). Még veszélyeztetettebbek azok, akiknek testtömegindexe 35 éves korban 30 feletti (esélyhányados 2,58; 95%-os konfidenciaintervallum 1,07–6,23, a testtömegindex referenciaértéke 18,5–25), ami még nagyobb kockázatot jelent, ha a felnőttkorban mért legkisebb testtömeg alapján számított testtömegindex meghaladta a 30-at (esélyhányados 4,68; 95%-os megbízhatósági tartomány 1,13–19,40). Nem mutatkozott egyértelmű összefüggés az epehólyag-gyulladással, idült gyulladásos bélbetegséggel, májgyulladással és dohányzással, a naponta 40–80 g-ot meghaladó alkoholfogyasztás viszont némileg növelte a daganatok kialakulásának esélyét.

  Következtetések.
  Tanulmányunk alapján az epekőbetegség az extrahepatikus biliáris carcinoma kockázati tényezőjének minősíthető. A tartós felnőttkori súlytöbblet és elhízás jelentős kockázat, míg az életmódbeli tényezők közül egyik sem mutat szoros kapcsolatot a daganat kialakulásának esélyével. Az extrahepatikus biliáris carcinoma, illetve a túlsúly és az elhízás közötti lehetséges összefüggést illetően a tanulmányok eredményei nem egybehangzóak, ami az egyes kutatók eltérő elemzési módszereire vezethető vissza.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Wolfgang Ahrens,Antje Timmer,Mogens Vyberg,Tony Fletcher,Pascal Guénel,Enzo Merler,Franco Merletti,Maria Morales,Hĺkan Olsson,Jorn Olsen,Lennart Hardell,Linda Kaerlev ,Nicole Raverdy és Elsebth Lynge
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.