hirdetés

Az ondó hatalma a nőstények felett

A legújabb vizsgálatok szerint az ondónak sokkal több feladata van, mint pusztán a spermiumok célba juttatása: befolyásolja a nőstény génexpresszióját, viselkedését, az embrió, sőt a már felnőtt utód egészségét is.

hirdetés

Az ondóban található jeltovábbító hatású anyagok egyik legismertebb kutatója, az ausztrál Sarah Robertsonnyilatkozata szerint, amely a New Scientist című tudományos ismeretterjesztő lapban jelent meg, ezen molekulák célja a hímek reprodukciós sikerének biztosítása. Mint a New Scientist-cikk kifejti: pl. gyümölcslegyek esetében egyenesen döbbenetes hatása van az ondófolyadéknak: a nőstények többet esznek, több petesejtet termelnek és kevésbé receptívvé válnak más hímekkel kapcsolatban.

A University of East Anglia kutatói, Tracey Chapman és munkatársai azt is feltárták, hogy a hím gyümölcslegyek képesek arra, hogy szelektíven módosítsák ondófolyadékuk kémiai összetételét: ha riválisok vannak jelen, a hímek több proteint juttatnak az ondóba. A New Scientist-cikk beszámolója szerint Chapman és munkatársai a júliusban Bécsben tartott Molekuláris Biológia és Evolúció konferencián ismertették, hogy az egyik ilyen protein egy fő génszabályozó fehérje, aminek hatására a nőstények génexpressziója számos ponton megváltozik. A kutatók szerint ez a „szeminális jelátvitel” széles körben jelen van az állatvilágban, mivel az eddigi vizsgálatok emberek, disznók és egerek esetében is bebizonyították, hogy az ondó befolyásolja a női reproduktív traktus működését.

Korábbi vizsgálatok szerint a női szervezetbe került ondónak ember esetében is vannak viselkedésmódosító hatásai: Gordon Gallup és munkatársai kimutatták, hogy azok a párkapcsolatban élő hölgyek, akik nem használnak óvszert, kevésbé hajlamosak depresszióra (Does Semen Have Antidepressant Properties?; Archives of Sexual Behavior).

A már idézett Robertson munkatársaival a közelmúltban egérkísérletekben bizonyította be, hogy az ondófolyadék bekapcsolja a cervix számos génjét, és számos olyan gént is, amelyek a nőstény immunrendszerét, az ovulációt, az endometrium embrió-befogadó képességét, sőt az embrió növekedését befolyásolják (az ondófolyadék hiányában csökkent az embriotrofikus hatású Lif, Csf2, Il6ésEgfcitokinek termelődése, továbbá nőtt az apoptózis-indukciót eredményező Trail gén expressziója a petevezetékben). A hatások a megszülető utód felnőttkorában is érvényesülnek (Maternal tract factors contribute to paternal seminal fluid impact on metabolic phenotype in offspring; PNAS).

A kutatók vizsgálatukban két egércsoportot használtak, az egyikben eltávolították a hímek ondóhólyagját, a másikat kontrollcsoportként használták. Az eltávolított ondóhólyagú hímek hímnemű utódai alacsonyabb súllyal születtek, azonban pubertás után gyors hízásnak indultak, meglassult metabolizmus, alacsony glükóztolerancia, 2-es típusú diabétesz és hipertónia alakult ki náluk. Mint Robertson a Medical Daily-nek elmondja, már eddig is számos kutatás felvetette, hogy a hímek elhízása valami módon összefügg az apa fogamzáskori állapotával, de eddig nem ismertük ennek mechanizmusát; a remények szerint az eredmények, miszerint az ondófolyadék komplex információátadó rendszer, felhasználhatók lesznek a humán in vitro fertilizáció folyamatának javítására is, és hozzájárulhatnak számos olyan egészségügyi probléma megoldásához, amivel a mesterséges megtermékenyítés révén fogant emberek kénytelenek szembenézni. A további kutatások során az ausztrál „szemenológusok” azt akarják megvizsgálni, hogy milyen hatása van annak a három mikroRNS-nek, amelyet felfedezésük szerint a cervix termel válaszképp az ondófolyadékkal történő érintkezésre.

Robertson munkacsoportja egérkísérletekben korábban már azt is kimutatta, hogy minél többet érintkezik a nőstény a leendő apa ondófolyadékával a fogamzás előtt, az anya immunrendszere annál inkább képes lesz a tőle eltérő immunogenitású magzat befogadására, mivel az ondófolyadékban lévőTGFβ (transforming growth factor β) és prosztaglandin E hatására megnő a nőstény szervezetében a szabályozó T-sejtek termelődése. A kutatók és a humán vizsgálatok tanúsága szerint ez a mechanizmus állhat annak hátterében, hogy azoknál a pároknál, akik esetében kevesebb, mint 3 hónapnyi szexuális együttélés után történik meg a fogamzás, szignifikánsan nagyobb az esélye a preeclampsia kialakulásának (Seminal Fluid and the Generation of Regulatory T Cells for Embryo Implantation; American Journal of Reproductive Immunology).

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.