hirdetés

Biztonságos és hatásos szer reumatoid artritiszre

A most nyilvánosságra hozott filgotinib fázis III vizsgálati eredmények jó biztonságosságot és hatásosságot mutattak reumatoid artritiszben.

hirdetés

A Gilead Sciences Inc és a Galapagos NV november 9-én közölte annak a klinikai vizsgálati programnak a részletes eredményeit, melynek során közepesen súlyos vagy súlyos aktív reumatoid artritiszben (RA) szenvedőket  filgotinibbel kezeltek. Az adatok jó hatásosságot és kedvező biztonságossági profilt mutattak több RA populációban is, kezdve a metotrexáttal korábban nem kezelt betegcsoporttól egészen a korábban kettő vagy több biológiai betegségmódosító reumaellenes szerrel (bDMARD, biologic disease-modifying antirheumatic drugs) kezelt, ám azokra elégtelen választ mutató betegek csoportjáig. A részletes elemzéseket a két vállalat a közösen fejlesztett vizsgálati hatóanyagról az Atlantában megrendezésre kerülő éves reumatológiai konferencián mutatta be (2019 American College of Rheumatology/Association of Rheumatology Professionals (ACR/ACP) Annual Meeting), amely a világ egyik legnagyobb reumatológiai konferenciája (a 2020-as rendezvény Washington DC-ben lesz november 6-9. között).

 A vizsgálati hatóanyagról (filgotinib)

A filgotinib egy orálisan szedhető, erősen szelektív JAK1-gátló. Jelenleg a klinikai gyakorlatban kétféle JAK-kináz gátlót alkalmaznak, a tofacitinibet (Xeljanz, Pfizer, JAK1 és JAK3 gátló) és a baricitinibet (Olumiant, Eli Lilly, JAK1 és JAK2 gátló). A filgotinib újdonsága az erős szelektivitás (30-szor erősebben kötődik a JAK1-hez, mint a JAK2-höz), ebben a tekintetben hasonló az AbbVie által kifejlesztett upadacitinibhez (Rinvoq, lásd vonatkozó cikkünket: Új Janus-kináz gátló reumatoid artritisz kezelésére), mivel fejlesztése során cél volt a dózis-limitáló mellékhatások elkerülése, ami az első generációs JAK-kináz-gátlók felhasználhatóságát korlátozta. A Rinvoq az Egyesült Államokban már augusztus 16. óta engedélyezett, míg az EMA CHMP pozitív ajánlását 2019. október 17-én kapta meg, az Európai Bizottság által kiadott egységes uniós forgalmazási engedély decemberben várható.

A citokinreceptorok egy része, például az SCF (stem cell factor) receptora, a c-kit vagy a TGF-beta-R (transforming growth factor-beta receptor) proteinkinázként (PK), a kemokinek receptorai G-fehérjékhez kapcsoltan, míg a legtöbb citokinreceptor a JAK-STAT (Signal Transducer and Activator of Transcription) jelátviteli úton fejti ki hatását. Az I/II. típusú citokinreceptor-JAK-STAT útvonalon keresztül ható citokinek a vérképzésben, a limfoid és mieloid sejtek fejlődésében és számos, gyulladásban aktív szerepet betöltő fehérje termelésében játszanak fontos szerepet, illetve az autoimmun gyulladás (például RA) fontos mediátorai. A JAK jellegzetessége, hogy a kinázdomén mellett tartalmaz egy pszeudokináz-domént is – éppen ezért nevezték el a kétarcú Janus római isten nyomán Janus-kináznak. Négyféle JAK ismert (JAK1, JAK2, JAK3, TYK2 (tirozinkináz-2), amelyek foszfotranszferáz enzimek, önmaguk és más molekulák foszforilációjára képesek. A foszforiláció során aktivált JAK-molekulák újabb jelátvivő molekulákat, a STAT-okat aktiválják, újabb foszforilációval. dimerizálódnak, így képesek a sejtmagba jutni, és ott az IL-6 reszponzív géneket (például junB gén) aktiválni, ami a citokinre és a sejtre jellemző fehérjék (például fibrinogén) termelődéséhez vezet. Tovább árnyalja a képet, hogy nemcsak a JAK, de a STAT molekulákból is többféle létezik: STAT1, STAT2, STAT3, STAT4, STAT5A, STAT5B, STAT6. Az adott citokinek jelátvitelükhöz a fent felsorolt széles repertoárból csak bizonyos JAK-, illetve STAT-molekulákat használnak, amelyek az adott citokinre jellemzők. A citokin-JAK-STAT kapcsolat tehát egyfelől pontosan meghatározott, ugyanakkor jellemző a „funkcionális promiszkuitás”, ami szerint az adott citokin többféle másodlagos jelátvivőt is használhat. És fordítva: a négyféle JAK- és a hétféle STAT-molekula természetesen többféle citokin jelét is közvetíti. A JAK-gátlók (jakinibek) a JAK enzimek foszforilációs aktivitását gátolják, mivel a foszforilációhoz használt ATP-kötődési helyükhöz kapcsolódva kompetitív módon megakadályozzák az ATP-kötést. Az első generációs jakinibek (tofacitinib, baricitinib, ruxolitinib, oklacitinib) többféle JAK-ot gátolnak (JAK1, JAK2, JAK3), különböző erősséggel, de a TYK2-re nem hatnak.

 A FINCH 2 klinikai vizsgálatról és a DARWIN programról

A fázis III FINCH 2 vizsgálat (NCT02873936) egy randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos, multicentrikus klinikai vizsgálat volt, amelyet a Gilead Sciences végzett a Galapagos NV közreműködésével a filgotinib hatásosságának és biztonságosságának értékelésére. A vizsgálatot 449 olyan beteg bevonásával végezték 200 mg-os ill. 100 mg-os filgotinib-dózis alkalmazásával stabil dózisú csDMARD-ok együttes adagolása mellett, akik biológiai DMARD terápiára elégtelen választ mutattak. A 12 hetes kezelést követően a 200 mg-os adaggal kezelt betegek 70,3%-a, míg a 100 mg-os dózist kapó betegek 58,2%-a ért el ACR20 pontszámot, szemben a placebót kapó betegek 25,7%-os arányával. A jelenleg is folyamatban lévő DARWIN 3 egy multicentrikus, nyílt elrendezésű, hosszú távú kiterjesztése a kettős-vak, placebo-kontrollos DARWIN 1 és DARWIN 2 vizsgálati programoknak, melyekbe olyan közepesen súlyos illetve súlyos aktív RA-ban szenvedő betegeket válogattak be, akik elégtelen választ mutattak a metotrexát terápiával szemben. A DARWIN 1 vizsgálatban 594 betegnél értékelték a három különböző dózisban naponta egyszer vagy kétszer adagolt filgotinib plusz metotrexát terápia hatásosságát, a 283 beteg bevonásával végzett DARWIN 2 vizsgálatban pedig a három különböző dózisban, naponta egyszer, monoterápiában alkalmazott filgotinibet hatásosságát és biztonságosságát elemezték. Mindkét vizsgálat sikeresen teljesítette az elsődleges végpontként meghatározott ACR20 választ. A klinikai vizsgálatok során leggyakrabban tapasztalt mellékhatások a herpesz zoster fertőzés, egyéb eredetű fertőzések és különböző malignitások voltak. A FINCH és a DARWIN vizsgálatok egy nagyobb klinikai vizsgálati program részei, amelyet a Gilead Sciences és a Galapagos NV a filgotinib különböző indikációkban végez, így ebbe a programba tartozik az arthritis psoriatica kezelésében mutatott hatásosságot értékelő fázis II EQUATOR, a spondylitis ankylopoeticában végzett TORTUGA, a Crohn-betegségben folytatott fázis III DIVERSITY, a colitis ulcerosában folytatott fázis III SELECTION és a szintén az arthritis psoriaticában szenvedő betegek körében végzett fázis III PENGUIN 1 és PENGUIN 2 vizsgálatok.

 Janus-kináz gátlók a reumatoid artritisz kezelésében a hazai gyakorlatban

A jelenleg érvényes hazai protokoll előírásai szerint az RA kezelésében az egymást logikai egységben követő terápiás ajánláspontok a terápiás célt, vagyis a remisszió vagy az alacsony betegségaktivitás elérését kitűző treat to target (T2T) koncepción alapulnak, ami az eredményes kezelés egyedüli útját jelenti. A klinikai indexek alapján definiált remisszió megcélzására hat hónap áll rendelkezésre, ezt megelőzően eredményes kezelés esetén már három hónap után jelentős javulásnak kell mutatkoznia, sikertelen kezelés a terápia módosítását vonja maga után. A kezelés I. fázisában konvencionális, szintetikus betegségmódosító készítményeket (csDMARD) adunk, közülük is elsősorban nagy dózisban metotrexátot (MTX) monoterápiaként, esetleg kombinációban, szükség esetén rövid távon glukokortikoidokkal kiegészítve. Amennyiben a terápiás célt így nem érjük el, a kezelés II. ütemét kell megkezdeni, ami rossz prognosztikai faktorok hiányában másik csDMARD stratégiát, azok jelenlétében biológiai (bDMARD) vagy Janus-kináz (JAK)-gátló célzott szintetikus (tsDMARD) terápiát jelent, MTX együtt adásával. A jelen gyakorlat szerint prioritást élvező biológiai gyógyszerek között a forgalomban lévő originátor molekulákat (a rituximab kivételével) egyenrangúként kezeljük. A biológiai naiv új beteg kezelése az EMA által regisztrált biohasonló molekulákkal is megkezdhető, de a betegség sokfélesége miatt a biológiai gyógyszerek diverzitását fenn kell tartani. A II. fázis eredménytelensége után másik bDMARD- vagy tsDMARD-terápia indítása javasolt (III. fázis). Tartós remisszió esetén glukokortikoid-mentes betegeken mérlegelhető a biológiai terápia csökkentése (nem elhagyása!), dózisredukció vagy a kezelési intervallumok növelése formájában.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

New Data on Filgotinib in Rheumatoid Arthritis (RA) Demonstrate Durable Efficacy and Safety Profile

2019 American College of Rheumatology/Association of Rheumatology Professionals (ACR/ACP) Annual Meeting

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül?

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve a rheumatoid arthritis szintetikus és biológiai betegségmódosító gyógyszerekkel történő hazai kezelése az EULAR 2016-os ajánlása alapján (2018. EüK. 8. szám EMMI szakmai irányelv 3.)

Xeljanz SmPC (EMA)

Olumiant SmPC (EMA)

Filgotinib Versus Placebo in Adults With Active Rheumatoid Arthritis (RA) Who Have an Inadequate Response to Biologic Disease-modifying Anti-rheumatic Drug(s) (DMARDs) Treatment (FINCH 2)

JAK kináz-gátlók hatékonysága és biztonságossága

Célzott terápia a reumatológiában

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.