hirdetés

Dasiglucagon mérsékelt hipoglikémiában

Egy kis esetszámú vizsgálatban a glukagon-analóg dasiglucagon gyorsabban hatott a diabeteses betegek mérsékelt hipoglikémiában, mint a szájon át bejuttatott szénhidrát.

hirdetés

Egy 24 résztvevőn végzett, ellenőrzött „crossover” kliinikai vizsgálat szerint a súlyos hipoglikémia kezelésére törzskönyvezett glukagon-analóg, a dasiglucagon (Zegalogue) hatásosnak és abszolút elfogadhatónak bizonyult 1-es típusú diabetesben szenvedő betegek nem súlyos hipoglikémiájának kezelésére. Dr. Christian Laugesen (Steno Diabetes Center, Koppenhága) az American Diabetes Association (ADA) 82. tudományos találkozóján számolt be a vizsgálatról, melyben a nem súlyos hipoglikémia kezelésére a betegeknek dasiglucagont illetve gyorsan felszívódó szénhidrátot adtak fej-fej melletti összehasonlításban. A vércukor-szintek mindkét csoportban hasonló idő alatt kerültek a kívánatos értékek közé, viszont a beteg által önállóan használt dasiglucagon gyorsabban hatott, a beteg medián értékben mintegy 5 másodperccel előbb került euglikémiás helyzetbe, mintha szájon át szénhidrátot vett volna be. Az euglikémia a dasiglucagon mellett 16 másodperc múlva, a szénhidrát fogyasztás mellett 21 másodperc múlva következett be.

Az időbeli különbség szerénynek tűnik, azonban klinikailag jelentős, mivel hipoglikémia esetén „minden perc számít”. A hipoglikémia 168 hipoglikémiás eset közül 144-ben (86%) sikeresen megoldódott dasiglucagon használatával, míg 216 hipoglikémiás epizódból csak 168 esetben (78%) volt sikeres szénhidrát használat, ami jelentős különbség.

A gyorsabb és a magasabb arányú hatás részben annak köszönhető, hogy a betegek számára megnyugtatóbb volt a dasiglucagon használata. Amikor a kutatók a nyílt vizsgálat végén megkérdezték a résztvevőket, hogy mennyire fogadnák el diabetesük további kezelésének részeként a dasiglucagont, a megkérdezettek 88%-a mondta azt, hogy továbbra is nagyon szívesen használná és további 8% mondta azt, hogy szeretné használni.

A vizsgálatban résztvevők (0,6 mg/0,6 ml -es) autoinjekciós „tollakat” kaptak, ami egyszerre 80 mikrogrammos adag szubkután beadására lett beállítva. A résztvevők 24%-a többszörös dózist adott be magának, 25%-uk a dasiglucagon mellé még szénhidrátot is fogyasztott – viszont egyik sem számított a vizsgálati protokoll megsértésének, t.i. a vizsgálat kialakítása megengedte a két lehetőség felhasználását nemcsak az adott hipoglikémiás epizód ellátására, hanem profilaktikus célból is.

Az egyetlen centrumban végzett vizsgálatban inzulin-pumpát használó, folyamatos vércukor ellenőrzés alatt álló és a hemoglobin A1c-t folyamatosan 8,5% alatt tartó, legkevesebb 2 éve 1-es típusú diabetesben szenvedő betegek szerepeltek. A résztvevők legalább heti kétszer testedzést végeztek, vércukruk a vizsgálat előtti két hétben legalább négyszer süllyedt a normál érték alsó szintje, 3,9 mmol/l alá. Kizárták azokat a betegeket, akik az inzulinon kívül egyéb antidiabetikumokat is használtak, illetve azokat, akik nem törődtek a saját hipoglikémiás epizódjaikkal. A 24 résztvevő átlagos életkora 44 év volt, 1-es típusú diabetesük átlagosan 23 éve tartott, többségük (58%) nőbeteg volt, A1c értékük átlagban 7,3%, BMI-jük átlagban 27,8 kg/m² volt.

A vizsgálatban elsődlegesen meg szerették volna tudni, hogy a résztvevők egy-egy csoportjánál az utóbbi két hétben mennyi ideig maradt a vércukor a „célérték” (3,9 – 10,0 mmol/l) keretei között kizárólag szénhidrát-bevitel, vagy kizárólag dasiglucagon ön-injekció (plusz szénhidrogén-bevitel) mellett. A résztvevőket találomra választották ki egyik, vagy másik csoportba, illetve 3-7 nap „kimosási” („washout”) periódus után választották be a másik csoportba.

A 2 hétig dasiglucagon csoportban lévőknél 63,9%-ban, az egyedül szénhidrátos csoportban 61,5%-ban maradt a vércukor a célérték értékei között, a különbség nem szignifikáns. A 2 hét során a 3,9 mmol/l vércukor érték alatt a dasiglucagonos csoport 2,6%-a, a szénhidrátos csoport 3,1%-a került, ami szintén nem szignifikáns különbség.

A dasiglucagonos periódus alatt a szénhidrát-bevitel 11%-kal csökkent a kontroll periódushoz képest. Valamivel több mellékhatást észleltek a dasiglucagon alkalmazása mellett: 33%-ban panaszkodtak hányingerről a dasiglucagon fázisban, és csak 17%-ban a kontroll fázisban. Fejfájás 42% vs 33%, palpitáció 13% vs 4%-ban fordult elő ugyanebben a sorrendben.

A dasiglucagont 2021-ben törzskönyvezte az amerikai FDA a 6 éves, vagy idősebb diabeteses betegek súlyos hipoglikémiájának kezelésére. A törzskönyvezés három randomizált, kettős vak, placebóval ellenőrzött Fázis III. vizsgálat eredményein alapult, melyekben 1-es típusú diabeteses 6-17 éves gyerekek és felnőttek vizsgálata történt.

Forrás:

Zoler ML. Glucagon analog stops hypoglycemia faster than carbs. Medscape Medical News > Conference News > ADA 2022. June 24. 2022.

ADA 2022 Scientific Sessions. Abstract 257-OR. Presented June 6, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.