hirdetés

Diófélék az elhízás és a metabolikus szindróma ellen

A diófélék magtermései a demográfiai, életviteli vagy más étrendi tényezőktől függetlenül javítják a metabolikus szindrómát.

hirdetés

A PLOS ONE-ban megjelent tanulmány szerzői a diófélék (mandula, brazil dió, kesudió, törökmogyoró, makadámdió, pekándió, fenyőmag, pisztácia és hagyományos dió) fogyasztása és a metabolikus szindróma, valamint az elhízottság közötti kapcsolatot vizsgálták. Metabolikus szindrómában a kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulási esélye megduplázódik, a 2-es típusú diabétesz rizikója pedig megötszöröződik. Noha a diagnosztikai ismérvek változnak, a következő öt jellemzőből: hasi elhízottság, emelkedett triglicerid-szint, alacsony HDL-koleszterinszint, magas vérnyomás, hiperglikémia bármelyik három fennállása esetén biztosan kimondható, hogy az egyén metabolikus szindrómában szenved. Egy 2003-2006-os NHANES adat alapján ez a betegség az Amerikai Egyesült Államok népességének közel 34,3% -át érinti.

 A Loma Linda egyetem kutatói 803 hetednapi adventista felnőttet megkérdezésekor 32 százalékuknál találta metabolikus szindrómát. A vizsgált csoport egyénenkénti magfogyasztása meglehetősen eltérő volt, a minden napos fogyasztástól egészen a magvak teljes mellőzéséig. A kérdőív a heti fogyasztási gyakoriságot, valamint az elfogyasztott diófélék (és földimogyoró) mennyiségét mérte, együtt és külön-külön is.

A fák magvait nagy mennyiségben fogyasztónak az számított, aki az említett magvakból naponta átlagosan 16 grammot, míg a kis mennyiségben fogyasztónak, aki 5 grammot evett meg. A megkérdezettekből 4 csoportot képeztek: kevés dió/ kevés földimogyoró, sok dió/ sok földimogyoró, kevés dió/sok földimogyoró, sok dió/ kevés földimogyoró.

A kutatók a magvaknak nemcsak a metabolikus szindrómára, hanem az elhízottságra gyakorolt hatását is vizsgálták. E szerint a nagyobb mennyiséget fogyasztók (16 g/nap) körében az elhízottság jelentősen, a metabolikus szindróma mérsékelten ritkább volt a kevesebbet fogyasztókhoz viszonyítva.  Ez az eltérés a sok dió/kevés földimogyoró és a kevés dió/ kevés földimogyoró fogyasztók között volt a legnagyobb.

Ezt a tanulmányt nem sokkal egy, a diófélék magvainak fogyasztása és az általános halálozás kapcsolatáról szóló, a New England Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány után publikálták. 2003-ban az FDA napi 1,5 uncia (42,5 g) mag elfogyasztását javasolta, amely a jelenlegi átlagfogyasztásnál jóval magasabb. 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.