hirdetés

Droghasználat és szívinfarktus

Egy új retrospektív vizsgálat szerint a fiatal korban kialakult szívinfarktus túlélési esélyei jóval kisebbek a kokaint vagy marihuánát használók körében.

hirdetés

A Journal of the American College of Cardiology-ban  megjelent tanulmány szerint az Egyesült Államokban a szívinfarktust (MI) szenvedett 50 éves, vagy annál fiatalabb betegek 10%-a közvetlenül az infarktusa előtt kokaint vagy marihuanát fogyasztott, illetve bizonyult pozitívnak a droghasználatot kimutató toxikológiai vizsgálatának eredménye. Ezeknél a betegeknél – átlagosan 11 évnyi megfigyelés után – a kardiovaszkuláris halálozás a kétszeresére növekedett a kábítószereket nem fogyasztókhoz képest.

Közismert, hogy a kokain erőteljesen fokozza a MI kockázatát, de eddig egyetlen tanulmány vagy meta-analízis sem tudta megfelelően igazolni a marihuana és a kardiovaszkuláris problémák kimenetele közötti összefüggést. Jelenleg az Egyesült Államok30 államában legális (és nem büntetendő) a kannabisz orvosi célból történő használata, köztük 9 államban (plusz a fővárost magába foglaló District of Columbiában) pedig „rekreációs” célú alkalmazása is engedélyezett.

Dr. Ersilia M. DeFillipis (Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School, Boston, Massachusetts) és munkatársai a fiatal szívinfarktusos betegeket nyilvántartó YOUNG-MI adatbázisban két bostoni kórházban megfordult 2097, 50 éves, vagy fiatalabb MI-s beteg adatait gyűjtötték ki. Massachusetts államban 2012 óta legális a marihuana orvosi célra történő használata (a „rekreációs” használat engedélyezése 2018 nyarára várható). A betegek átlagos életkora 44 év volt, 19%-uk nő, 73%-uk fehér volt. Az összes MI-s beteg 6%-a (n=125) rendszeresen használt marihuanát, 4,7%-a (n=99) használt kokaint, 36 beteg pedig mindkét „anyaggal” élt. A vizsgált időszak alatt (2000-2016) a kokaint használók aránya nem változott, viszont a marihuánát használók száma fokozatosan növekedett.

A megfigyelés kezdetekor a marihuánát használók között a nem használókhoz képest kevesebb volt a diabetes (10,7% vs 20,4%), a hipertónia (34,4% vs 47,3%),és a hiperlipidémia (48,8% vs 60,8%) előfordulása, viszont több volt közöttük a dohányos (65,6% vs 49,1%). A kokaint használók és nem használók összehasonlításában hasonló volt a diabetes és a hipertónia arányainak eltérése, de a hiperlipidémiások aránya a kokainosok között még kisebb volt, a dohányzók aránya pedig a kokainnal élőknél is magasabb volt, mint a kontrollokben. A megfigyelési időszak alatt a szereket használók 18,8%-a, míg a nem használók csak 11,3%-a halt meg. A kardiovaszkuláris halálozás 9,4% vs 5,3% volt. A kokain és/vagy a marihuána használatához jelentősen magasabb kardiovaszkuláris mortalitás társult (HR: 2,22, 95%CI 1,27—3,70, p=0,005), de a bármely okból bekövetkező mortalitás is jóval magasabb volt (HR: 1,99, 95%CI 1,35-2,97, p=0,001).

„Többet kellene tudnunk ezeknek a gyakran használt anyagoknak a kardiovaszkuláris hatásairól, és általában a kannabisz egészségügyi hatásairól”- jelentették ki a szerzők, akik inkább a kannabisz eredményeire fókuszáltak, mivel a kokain negatív hatásai jóval ismertebbek, és a kannabisz használók száma egyre növekszik.

A marihuana biztonságosabb, mint az opiátok, vagy a kokain. Füstjének belégzésének csökkentése érdekében a fogyasztóknak inkább kannabisz cukorkára kellene váltani, ha már mindenképp ezzel az anyaggal akarják a stressz csökkentését elérni. A kardiológusok és az addiktológusok együttműködése elengedhetetlen, hogy a kábítószerről és a cigarettáról élvezőik képesek legyenek lemondani, ha máshogy nem megy, az e-cigarettára való átmeneti áttérés segítsége révén. A folyamatos tanácsadás és segítség szintén nélkülözhetetlen. Mivel az „anyagokat” használók körében a koronária-betegségek megszokott kockázati faktorai (diabetes, hiperlipidémia) általában ritkábban észlelhetők az egyéb kockázati faktoroknak is utána kell nézni. A nagyobb arányú várható halálozásuk miatt ezeket a betegeket a kedvezőbb kimenetel érdekében agresszívebben kell kezelni.

DeFilippis közleményben egy érdekes kördiagrammban láthatók a különböző „anyagok” káros hatásai. A kokain növeli a szívizomzat oxigén-igényét, a pulzusszámot és a vérnyomást, vazokonstrikciós hatása miatt csökkenti a szervek vérellátását, fokozza az ateroszklerózist, elősegíti a protrombotikus állapot kialakulását. A marihuána reaktív oxigén-szabadgyököket generál, csökkenti az erek kontraktilitását, az erek simaizomzatának neointimális proliferációját váltja ki.

Dr. Joshua D.Lee (New York University School of Medicine, New York City) a tanulmányhoz fűzött szerkesztőségi közleményben kiemelte, hogy a kannabisz használata kockázatosabb magatartásformákkal társul: dohányzás, alkoholizálás, fogyás, testmozgás hiánya, gyógyszerfüggőség. A leszoktatás első lépéseként legalább a cigarettaformában történő szerélvezet elhagyására  kell megpróbálni rábeszélni a beteget.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. Journal of the American College of Cardiology

3. Journal of the American College of Cardiology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.