hirdetés

Elmefoltozók

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a pszichedelikus szerek segítségével, amilyen az MDMA is, az összetört elme megjavítható, írja a New Scientist.

hirdetés

Thomas Insel nem az első ember volt, aki kijelentette, hogy a pszichiátria kudarcot vallott a mentális betegségek kezelésében, és nem is az utolsó, de pozíciója különleges súlyt ad véleményének, írja a New Scientist riportere, Sam Wong: az idegkutató és pszichiáter Insel ugyanis 2002-től az USA mentális egészséggel foglalkozó nemzeti intézetét, a National Institute of Mental Health-t (NIMH) vezette. 13 éves megbízatása vége felé Insel nyilvánosan kezdte kritizálni saját intézetét és a pszichiátriát általában, mondván: kudarcot vallottak, és nem képesek segíteni a mentális betegséggel élőknek. „Az orvostudomány más területein vannak olyan példák, amikor az innováció révén valóban nagy eredményeket lehetett elérni, azonban ez nem igaz a szkizofrénia, a poszttraumatikus stresszbetegség/PTSD vagy a depresszió kezelésére”, nyilatkozta az ex-igazgató a New Scientistnek. És megállapításával nehéz is lenne vitatkozni, írja a lap riportere: óriási arányban jelentkeznek a mentális betegségek, mégis alig van arról ismeretünk, hogy milyen kapcsolat van egy-egy pszichiátriai diagnózis és aközött, hogy mi történik eközben a beteg agyában – továbbá nincsenek hatékony új szereink sem.

Van azonban egy ígéretes molekula-csoport, amelyik képes hosszú periódusokra megszüntetni vagy enyhíteni a tüneteket, egyes esetekben akár egyetlen dózis alkalmazásával. A probléma azonban az ezek a szerek, nevezetesen a pszichedelikumok, évtizedek óta törvényen kívüliek.

Az elmúlt két évtizedben azonban a szakértők szerint reneszánszát éli a pszichedelikumok kutatása, és neves tudósok végeznek szigorú klinikai vizsgálatokat, amelyek mára meg is hozták a gyümölcsüket: egy igen hatékony új terápiás módszert, amelynek hatása - egy-egy összetört elme újraépülése új képalkotó módszerekkel is követhető. Ha ezeket az eredményeket sikerül széles körben is igazolni, a pszichedelikumok révén alapjában módosul az, ahogy eddig gondolkodtunk a mentális betegségekről, és ahogy eddig kezeltük őket.

Az 1950-es években született meg az az elképzelés, miszerint a pszichedelikumok segítségével kezelhetővé válnak a mentális betegségek, -egy évtizeddel azután, hogy a svájci vegyész, Albert Hofmann leírta véletlenszerű találkozását az általa szintetizált LSD-vel. Az 1960-as évek közepére kb. 40000 mentális problémával küszködő beteg kapott kezelése során LSD-t, és úgy tűnt, a pszichedelikus pszichoterápia hatékony számos kórkép – pl. obszesszív-kompulzív betegség, addikció, depresszió, szkizofrénia - esetén. Aztán az 1960-as években a pszichedelikumok kiszabadultak az orvosi rendelőkből és laboratóriumokból, és az ellenkultúra köreiben is divatos szerekké váltak, aminek következtében az 1970-es években betiltották használatukat - és ezzel együtt kutatásukat is – az USA-ban, Kanadában és Európában egyaránt.

Ezt követően a leggyakoribb mentális betegség, a depresszió kezelésében a szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók (SSRI) terjedtek el, amik növelik a szinapszisokban a neurotranszmitter szerotonin koncentrációját. Az SSRI-k korai klinikai vizsgálataiban kimutatott sikerek révén megszületett az az elképzelés, hogy a depressziót a szerotoninhiány okozza. Napjainkban azonban ez az elképzelés megkérdőjeleződött, és egyre több kutatás igazolja, hogy az SSRI-k nem olyan hatékonyak, mint először gondoltuk, írja Sam Wong, és hozzáteszi: mindez azonban már nem lep meg sok pszichiátert, hiszen bár a betegek nagy mennyiségben szedik ezeket a szereket (az USA-ban pl. a lakosság 8,5%-a), a cikk szerzője szerint (de erre nem ad tudományos irodalmi hivatkozást) mégis csak 20%-ukban jelentkezik pozitív hatás, sőt komoly mellékhatásaikra is fény derült. És továbbra sincsenek hatékony új eljárások.

Ez az oka annak, hogy a pszichedelikumok reneszánsza – amiért a legtöbbet egy amerikai non-profit szervezet (Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies/MAPS) tesz - napjainkban újra kibontakozhat, és a kutatók és orvosok nagy várakozásokkal tekintenek az immár 3-as klinikai fázisban lévő vizsgálatokra. Jelenleg az MDMA-val kapcsolatos vizsgálatok járnak a legelőrehaladottabb stádiumban; ez a szer nem klasszikus pszichedelikum, mert nem okoz (pszeudo)hallucinációkat; hatásmechanizmusának része lehet, hogy elárasztja az agyat szerotoninnal – a beteget pedig eufória-érzéssel -, másrészt oxytocin-felszabadulást is generál. Michael Mithoefer (Medical University of South Carolina) egyéb módszerrel kezelhetetlennek bizonyuló PTSD-ben szenvedőket kezelt MDMA-pszichoterápiával, akiknek 67%-a egy év múlva is gyógyultnak minősült (a palacebo-csoportban 23%-os volt az eredmény). Az MDMA-pszichoterápia jelenleg áttöréssel kecsegtető terápia státuszban van az FDA listáján, befogadása 2021-re várható.

A mentális egészségre a legnagyobb hatással a valódi pszichedelikumok lehetnek, így pl. a psilocybin, ami többek között Roland Griffiths (Johns Hopkins University) vizsgálatai alapján úgy tűnik, igazán hatékony, hosszú távon is eredményes depresszió ellenes gyógyszerré válhat. Vizsgálják a szer hatásait előrehaladott rákbetegek szorongásának oldásában is, és az eredmények szerint 80%-uk egyetlen nagy dózisú psylocibint is alkalmazó pszichoterápiás szekció után fél évvel is szignifikánsan kevésbé szorong és kevésbé depressziós. Robin Carhart-Harris (Imperial College London) terápiarezisztens depressziósokat kezel a módszerrel; a betegek két psilocybint is alkalmazó pszichoterápiás szekció után 3 héttel mind mentesek a depresszió tüneteitől. Mindez éles kontrasztban áll a jelenleg elérhető legjobb antidepresszánsok eredményességével, mondja a jelenleg a Mindstorm nevű vállalatnál dolgozó Insel. A pszichedelikumok esetében ráadásul egyetlen dózis biztosítja a hosszú távú eredményt, ami szintén más megközelítés, mint a krónikus gyógyszerhasználat.

A pszichedelikumok gyors és hosszú távú hatását fMRI-vizsgálatok eredményeivel magyarázzák. Carhart-Harris eredményei szerint a psylocibin és az LSD az agyi szinkronicitást fokozza, és drasztikusan csökkenti az ego-érzésért felelős default mode network/DMN konnektivitását, aminek hatására az alanyok úgy érzik, elmosódnak a határok köztük és a körülöttük lévő világ között, és ezzel a hatással arányosan hosszú távon is megmaradóan megszűnik a depressziójuk. Carhart-Harris szerint a pszichedelikus pszichoterápia megszakítja a ruminációt és a negatív gondolatok köreit a depressziósok elméjében. A vizsgálatok tanúsága szerint egyébként a DMN konnektivitása a terápia után egy nappal növekedni kezd, és ennek mértékével arányos a depresszió hosszú távú csökkenése, vagyis a kezelés mintegy újraindítja az agyat: lebontja a patológiás rendszert, és egy jól működő új rendszer felépülését teszi lehetővé, segíti az agy plaszticitásának kibontakozását. Az fMRI-vizsgálatok azt is kimutatták, hogy ellentétben az SSRI-kkel, a psilocybin serkenti az amygdala működését: a tünetek olyan arányban szűnnek, amilyen mértékben növekszik ezen érzelemkezelő terület aktivitása psylocibin hatása alatt álló, boldog vagy ijedt arcok képeit néző személyek agyában. Vagyis míg az SSRI-k elnyomják a pozitív és negatív érzéseket egyaránt, a psilocybin az ellenkezőjét teszi, és segít a betegeknek abban, hogy újra kapcsolódjanak saját érzéseikhez, ami az eddigiek alapján úgy tűnik, sokkal jobb, mint az érzelem nélküli tompaság.

Mint a kutatók hangsúlyozzák: nem pusztán a kemikália hatásáról van szó, a pszichedelikum a pszichoterápiát támogatja, a pszichoterápia teszi lehetővé, hogy az elme újraindítása jó irányba történjen. A továbbiakban nagy betegszámú vizsgálatokra van szükség, és pl. az angol Compass Pathways nevű cég jövőre 400 depressziós beteg bevonásával indít psilocybin-vizsgálatot 8 európai országban. Ha az eredmények igazolják a várakozásokat, teszi hozzá Insel, a mentális betegek, akik számára az eddigi szerek nem sok segítséget jelentettek, végre hatékony terápiában részesülhetnek.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.