hirdetés

Onkológiai betegek depressziója

A rákos betegek körében 60%-kal magasabb az öngyilkosságok aránya, mint a nem érintett populációban, ezért nagyobb teret kellene szentelni a pszichoonkológiának.

hirdetés

Annyira fontos a rákos betegek daganatainak eliminálása, hogy a gyógyszeres- és a radioterápia mellett kissé elsikkad a pszichoterápia. Mohamed Rahouma (New York Presbyterian Hospital) ezért a gyógyítás ezen aspektusának fontosságára szeretné felhívni a figyelmet. Statisztikai elemzései során meglepően magasnak találta a tüdőrákos betegek öngyilkossági arányát.

Munkatársaival egy igen nagy, 3,6 millió amerikai állampolgár adatait tartalmazó adatbázist (SEER, Surveillance, Epidemiology and End Results database) vizsgálva 40 éves periódus alatt 6661 tüdőrákos öngyilkosságot számoltak össze, ami az összes rosszindulatú daganattal kapcsolatos öngyilkossági aránynál 60 %-kal magasabbnak bizonyult. Ez összhangban van egy korábbi meta-analízis eredményével, melyben 55%-kal magasabb arányt találtak.

Rahouma és munkatársai szignifikáns különbségeket észleltek a különböző szervek daganatos megbetegedéseivel kapcsolatba hozható öngyilkosságok arányai között: a prosztata- és emlőrák 20, a kolorektális rák 40%-kal növeli az öngyilkos halálozást.

Az okokra nem könnyű rátalálni, egyesek a fájdalomra, az attól való félelemre és az emiatti eutanázia igényére gyanakszanak, de a fájdalom és a hányinger mellett a betegség prognózisa egészen biztosan fontos tényező. A tüdőrák esetén ugyanis (ami a férfiak rákos halálozásának 2., a nők rákos halálozásának 3. leggyakoribb oka) az abszolút innovativ terápiák ellenére sokkal rövidebb a túlélés, mint pl. az emlő- vagy prosztatarákban.

A daganatkeletkezés helye és így a prognózis mellett a daganat stádiuma is meghatározó, mint azt már 2010-ben Anna Bill-Axelson (Karolinska Intézet) is bizonyította. Több svéd adatbázis összesen 77439 prosztatarákos betege közül a várt 85 helyett 128 öngyilkossági halálozást talált.

A 22405 T1c tumoros betegben - akiknél a megemelkedett PSA szintet követő vékonytű biopszia igazolta a daganatot, de a betegség nem járt klinikai tünetekkel - nem növekedett az önkezű halálozások száma. A lokálisan előrehaladott vagy a metasztázist adó tumorok esetén azonban kétszeresére nőtt az öngyilkosság kockázata. 

Jane Walker az Oxfordi Egyetem Pszichiátriai Tanszékének munkatársa 21151 rákos beteg adatait elemezve a tüdőrákos betegekben találta leggyakoribbnak a major depressziót (13,1%), ezt követte a nőgyógyászati (10,9%), a kolorektális (7,0%) és az urogenitális tumorok okozta depressziós arány (5,6%). A depresszióval diagnosztizált 1538 paciens 73%-a (1130 beteg) nem kapott hatékony kezelést pszichiátriai problémájára.

Korábbi tanulmányok is hasonló következtetésre jutottak: a mentális problémával küszködő betegek 9%-a kapott pszichoterápiás segítséget 3 hónapon belül, 19 %-uknak 9, 11%-uknak 15 hónapot kellett a segítségre várni.

Michael Sharpe(Oxford) és kollégái igazolták a célzott pszichoterápiás segítség hasznát: 500 jó prognózisú rákos beteget vontak be egy multicentrikus, kontrollált, randomizált vizsgálatba. A rákos betegek számára kidolgozott speciális programmal három beteg közül kettőnél sikerült a depresszió súlyosságát 50 %-kal csökkenteni, míg a standard pszichoterápiákkal csak 17%-kal mérséklődött kétharmaduk depressziójának mértéke.  

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.