hirdetés

Előszó

ANőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle hétéves történetében eddig negyven füzetünk jelent meg. A formai kivitel a kiadó profi munkáját dicséri, a cikkek tökéletes szakmai nyelvezete pedig a kiadó nyelvi lektorain túlmenően dr. Hruby Ervin munkatársam igényes munkájának eredménye. A szakmai terminus technicusok teljesen azonosak a hivatalos tankönyvével, amelynek harmadik kiadásán dolgozva, és ehhez a Szemle összes számát végiglapozva ismételten meggyőződtem a lap igen magas színvonaláról. Ebben Hruby Ervin adjunktus úrnak kiemelkedő érdemei vannak, ezért is külön öröm számomra, hogy jelen számunkban az eddigi szerkesztőt már főszerkesztő-helyettesként köszönthetem. További eredményes együttműködésünkben bízva, a kiadó kitűnő stábjával karöltve remélhetőleg még sokáig készíthetjük kedvenc folyóiratunkat.
Jelen számunk „Hazai aktualitás” rovata a petesejt-adományozás kérdésével foglalkozik. Az 1997. évi Egészségügyi Törvény ellentmondásait oldotta fel a törvény módosítása, amelyet az Országgyűlés 2005. december 19-én fogadott el. Az asszisztált reprodukciós technikák szakavatott képviselőjének köszönhető, hogy a kérdés izgalmas leírása minden nőgyógyásznak segítséget nyújt ahhoz, hogy megfelelően tájékozódjon az egyre aktuálisabb kérdésben. Régóta ismert, és az asszisztált reprodukciós technikák terjedésével egyre inkább beigazolódik, hogy a hármasiker- terhességek magzatainak életkilátásai rosszabbak, mint a kettes ikreké, és természetesen még kedvezőtlenebbek, mint az egyes terhességben viselt magzatoké. A naprakész információkban gazdag cikk, és még inkább a saját klinikai megfigyeléseit közreadó kommentáríró nagyon hasznos olvasmánnyal szolgál.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Papp Zoltán
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.