hirdetés

Előszó

Tisztelt Kolléganők és Kollégák!


Az Orvostovábbképző Szemle mostani száma az egyik fontos népbetegség, a krónikus obstruktív tüdőbetegség kérdését taglalja igen részletesen. A kérdés kiváló hazai ismerője, Strausz János professzor úr rövid bevezetőjében már utal arra, hogy számos kérdés – úgy a patomechanizmus, mint az elkülönítő diagnózis és a terápia területén – sok ellentmondást tartalmaz, de mindenképpen dinamikus fejlődésnek lehetünk tanúi. A kitűnő cikkek közül az első – melyet Csánky Eszter főorvos asszony önálló tanulmányként jegyez – a patomechanizmus kérdéseit molekuláris szintig értékelve tárgyalja. Úgy tűnik, hogy a kardiovaszkuláris betegségekhez hasonlóan a krónikus obstruktív tüdőbetegség patomechanizmusában is döntő jelentőségük van a különféle gyulladásos mediátoroknak. Ez a felismerés nyilván a terápia új útjait fogja megnyitni. Következő cikkünk olyan újszerű kezelési formákat sorol fel, amelyek a bronchiális endoszkópia lehetőségeinek kiterjesztésén alapulnak. Sárosi Veronika főorvos asszony kommentárja és a cikk egésze is azt sugallja, hogy még nem teljesen elfogadott technikákról van szó, de mivel ennek a betegségnek a progresszióját ma még nem tudjuk megállítani, a betegek életminőségének javítása is fontos célkitűzés. Végül ehhez a témához kapcsolódik harmadik cikkünk is, mely részletes táblázat segítségével igazítja el olvasóinkat a gyógyszerek okozta tüdőbetegségek területén. Vizi Éva főorvos asszony kitűnő kommentárja a toxicitás markereinek fontosságát hangsúlyozza.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. de Châtel Rudolf
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.