hirdetés

Előszó

Tisztelt Kolléganők és Kollégák!

A molekuláris biológia és genomika hihetetlen mértékű fejlődése lehetővé tette, hogy bizonyos betegségekben ma már „személyre szóló kezelést” alkalmazzunk. A nemzetközi irodalomban „targeted therapy” néven említett módszer elsősorban a karcinómák bizonyos típusaiban olyan specifikus biológiai gyógyszerek adásán alapul, amelyek részben a sejtfelületen levő receptorokhoz kötődve, részben a sejten belüli anyagcsereutak megváltoztatásán keresztül képesek befolyásolni a differenciálódás, a proliferáció és az apoptózis folyamatait. Folyóiratunk mostani számában az emlőkarcinóma és a nem kissejtes hörgőrák célzott terápiájával kapcsolatban találnak egy-egy igen részletes – a már bizonyítottan hatásos és a még fejlesztés alatt álló gyógyszereket egyaránt ismertető – tanulmányt. A két cikkhez a hazai szakértőgárda kiválóságai, Dank Magdolna docens asszony és Tolnay Edina főorvos asszony írtak kommentárt: a legfontosabb szempontok kiemelésével az onkoterápia részleteit kevéssé ismerő olvasók számára is áttekinthetővé teszik ezt a területet. Egy harmadik cikk is csatlakozik a két tanulmányhoz. Az újonnan kifejlesztett célzott terápiák mellékhatásai lényegesen enyhébbek, mint a klasszikus kemoterápia jól ismert tünetei, viszont majdnem minden, célzott kezelésben részesülő beteg bőrtünetekkel reagál ezekre a szerekre. Az USA-ból származó cikk, de különösen Gonda Andrea adjunktus asszony kommentárja részletesen ismerteti az elváltozásokat és a rendelkezésre álló lokális vagy szisztémás kezelési eljárásokat.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. de Châtel Rudolf
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.