hirdetés

Előszó

Újabb fájó veszteség érte a magyar szülészetet, 83 éves korában meghalt dr. Zsolnai Béla, aki 53 éven át dolgozott a Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. Borsodi kis faluból, Zilizből indult az élete 1928. április 26-án. Miskolc – Debrecen – Budapest voltak életútjának állomásai. Kitűnő gyógyító orvos, oktató és kutató volt. Több évig volt a tanszékvezetői munkája mellett az Országos Szülészeti és Nőgyógyászati Intézet főigazgatója és a Szakmai Kollégium elnöke. Kedves egyénisége, becsületes és alázatos magatartása mindnyájunk számára példamutató
volt és marad hátralévő életünkben. Emlékét kegyelettel és szeretettel megőrizzük.
 
Jelen számunk is bővelkedik kiemelkedő hazai szakemberek írásaiban. De mielőtt ezekre rátérnénk, a
felelős szerkesztőnk arra vállalkozott, hogy egy fiatal szülész orvosnővel készítsen interjút arról, hogy milyen
is ma itthon szülész-nőgyógyásznak lenni. Az interjúalanytól a kérdező sok kedves, de összességében nagyon félénk és visszafogott választ kapott. A doktornő első éveit nálam töltötte tele lendülettel, lehet, hogy az elmúlt évek során bölcsebb és ezáltal óvatosabb lett? Ez is egy indirekt válasz a riporter kérdésére, hogy milyen ma fiatal nőgyógyásznak lenni Magyarországon.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Papp Zoltán
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.