hirdetés

Fogamzásgátlás és pozitív érzelmi válasz

Jelentősen magasabb a vér oxitocinszintje azokban a nőkben, akik orális fogamzásgátlót használnak, állapítja meg a Scientific Reports tanulmánya.

hirdetés

A dániai Aarhus Universitykutatói 185 fiatal nő (átlagos életkor: 21,2 év) esetében vizsgálták meg, hogy az orális fogamzásgátlók miként befolyásolják az oxitocin, adrenokortikotróp hormon (ACTH), ösztradiol, progeszteron és tesztoszteron plazmakoncentrációját.

 A szerzők kifejtik: az orális fogamzásgátlók a fogamzásgátlás biztonságos módszerét jelentik, és egyesült államokbeli adatok alapján a szexuálisan aktív nők 98%-a használ élete valamely szakaszában ilyen szert, továbbá jelenleg a reproduktív korú nők 62%-a alkalmaz fogamzásgátlást. Mivel az orális fogamzásgátlóknak negatív hatása lehet a hangulatszabályozásra, sok nő hagyja abba használatukat. Jelen vizsgálatból kizárták a depresszióban szenvedőket (a különböző típusú orális fogamzásgátlók 1,23-2-szeresre növelik a depresszió relatív kockázatát), és a résztvevőket a 4 csoportra osztották: a párkapcsolatban élő – nem párkapcsolatban élő, illetve szexuálisan aktív – nem aktív alcsoportokban vizsgálták a felsorolt hormonok vérszintjén kívül a résztvevők önbevalláson alapuló élettel való elégedettségét.

 Mint a kutatók közleményükben írják, ez az első tanulmány, ami az orális fogamzásgátlók és a vér oxitocinszintje közötti kapcsolatot vizsgálja, és az összefüggés felderítése azért különösen fontos, mert bár az oxitocin a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese-tengely működésének csökkentése révén csökkenti a szorongást, azt egyelőre nem vizsgálták, hogy a szorongó betegek esetében magasabb vagy alacsonyabb a bazális oxitocinszint. Jelen vizsgálat kiderítette: az orális fogamzásgátlót használók körében szignifikánsan magasabb a bazális oxitocinszint, míg a többi vizsgált hormon szintje szignifikánsan alacsonyabb; kiderült az is, hogy a szexuálisan aktív és párkapcsolatban élő orális fogamzásgátló használók szignifikánsan magasabb élettel való elégedettségről számolnak be, mint azok a szexuálisan aktív és párkapcsolatban élő nők, akik nem használnak orális fogamzásgátlást (Benjamin Garforth és munkatársai: Elevated plasma oxytocin levels and higher satisfaction with life in young oral contraceptive users).

 Korábbi vizsgálatok szerint a krónikusan emelkedett oxitocinszint az oxitocinerg rendszer arányosan alacsonyabb aktivitásával járhat együtt, csökkenhet az oxitocin-receptorok szintje, illetve csökkenhet a szociális ingert követő oxitocin-szekréció, ami magyarázhatja azokat a korábbi eredményeket, miszerint az orális fogamzásgátlást nem alkalmazókkal összehasonlítva, orális fogamzásgátlás esetén csökken a pozitív érzelmi válasz nagysága (a negatív érzelmi válasz nem módosul). Az orális fogamzásgátlót használók esetében megszűnik a perifériás oxitocinszint menstruációs ciklustól függő változása is: míg hormonális fogamzásgátlás nélkül az ovulációig emelkedik az oxitocin vérszintje, azt követően a menstruációig csökken, az orális fogamzásgátlót szedők körében nincs ilyen variáció.

 Mindez azt jelenti, nyilatkozta Michael Winterdahl, a tanulmány egyik szerzője, hogy a folyamatosan magas oxitocinszint az orális fogamzásgátlót szedők esetén nem a normál dinamikát követi, csökkenhet a viselkedést visszaigazoló szekréció hatékonysága, módosul az érzelmi élet, és a túl sok szeretethormonnak egyes esetekben negatív hatása lehet a romantikus szerelemre (csökken a közelségérzés). Az orális fogamzásgátlók azoknak a nőknek az érzelemfeldolgozását és viselkedését is módosíthatják, akik a tradicionális mellékhatásokat nem tapasztalják, így a továbbiakban érdemes a különböző típusú orális fogamzásgátlók hosszú távú hatását ebből a szempontból is értékelni.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.