hirdetés

Gasztrointesztinális daganatok immunkezelése

A rák immunterápiájának újabb fegyverténye, hogy a tüdőrákban, melanomában és vesesejtes rákban már sikerrel alkalmazható PD-1 gátlók bevetése igen ígéretesnek tűnik a gyomor-béltraktus felső részének daganataiban is. 

hirdetés

Dr. Kei Muro már a 2015-ös gasztrointesztinális (GI) rák szimpóziumon (GICS) beszámolt arról, hogy a KEYNOTE-012 vizsgálatban az előrehaladott gyomorrák sikeresen kezelték a programozott sejthalál 1 (PD-1) fehérjét gátló pembrolizumabbal (Muro). A mostani, 2016-os GICS-en előadott több vizsgálat adatai szerint az immunkezelés fontos szerepet kaphat a fölső GI traktus daganatainak kezelésében is.

A CheckMate-032 vizsgálatban erőteljesen előkezelt (régebben gyakorlatilag gyógyíthatatlannak tartott) gasztroözofageális junkció (GEJ) daganatokban szenvedő betegeket anti-PD-1 monoklonális antitesttekkel kezeltek. A betegek egyik csoportja csak  az anti-PD-1 csoportba tartozó nivolumabot kapott, másik csoportjuknál az anti-PD-1 kezelést a ipilimumabbal, egy anti-CTLA4 antitestettel egészítették ki. (Li). Ebben az igen rossz prognózisú betegségben az átlagos túlélés a kezelés hatására 6,8 hónapra nőtt, a 12 hónapos túlélés pedig 38%-osnak adódott. Csak a betegek 14%-ánál alakult ki súlyos mellékhatás. Egyelőre nem ismert, hogy a daganat PD-L1 expressziója mennyire befolyásolja a terápiás választ, de ebben a betegcsoportban a tumor-minták 39%-ában PD-L1 pozitivitást lehetett kimutatni. Az összegzett válaszadási arány (ORR) a pozitív és negatív tumorok esetén 18% és 12% volt, ami arra utal, hogy a PD-L1 expresszió nem szükséges a jó terápiás válaszhoz.

Dr. Toshihiko Doi számolt be a KEYNOTE-028-as Fázis 1b vizsgálat eredményeiről. A többszörösen előkezelt, előrehaladott nyelőcső és GEJ daganatok (laphám és mirigyhám vegyesen) pembrolizumab kezelése 6 hónapnál 30,4%-os, 12 hónapnál 21,7%-os progressziómentes túléléssel járt. Grade 3 toxicitást 4/23 esetben figyeltek meg. E két vizsgálat szerint a felső GI daganatokban az immun checkpoint gátlók kedvező hatásúak, de jóval nagyobb betegszámon szükséges az eredményeket bizonyítani.

Továbbra is kérdéses egy gyógyíthatónak látszó nyelőcsődaganatban az ideális kemoterápiás kombináció. A NEOSCOPE Fázis II vizsgálatban capecitabin/oxaliplatin kombinációt hasonlítottak össze carboplatin/paclitaxel kombinációval rezekábilisnak látszó, T3-T4 méretű nyelőcső adenokarcinomás betegek műtét előtti neoadjuváns radiokemoterápiájának részeként (Mukherjee). Mindkét kezelés jól tolerálható volt, a terápiás válaszok – különösen a carboplatin/paclitaxel karban bíztatóak voltak, de a kevés eset miatt határozott vélemény még nem adható.

Jelenleg nincs javasolt biológiai terápia a fölső GI daganatok első választású kezelésére, csak a 10-20%-ban jelenlévő HER2 pozitív daganatoknál jön szóba a trastuzumab (Bang). A MEGA vizsgálatban úgy látták, hogy előrehaladott GI adenokarcinomában a szokásos FOLFOX kezeléshez adott anti-VEGF monoklonális antitest ziv-aflibercept hozzáadása nem javított az egyedüli FOLFOX hatásosságán (Enzinger). Ilyen módon egyedül a ramucirumab hatásossága igazolt ezekben a daganatokban, ami viszont egyelőre csak második vonalban használatos (Fuchs)(Wilke).

Végül meg kell említeni a GATSBY vizsgálatot, melyben HER2 overexpresszáló gasztoözofageális adenokarcinomákban a trastuzumab-emtansin (TD-M1) hatásosságát vizsgálták második vonalban heti 2,4 mg/kg, vagy háromhetenkénti 3,6 mg/kg dózisokkal, a kemoterápiánál sajnos gyengébb eredménnyel (Kang). Tehát az ilyen előkezelt HER2 pozitív daganatokban még mindig nem áll rendelkezésre második vonalú, célzottan HER2-ellenes kezelés.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News from the Gastrointestinal Cancers Symposium

2. 2015 Gastrointestinal Cancer Symposium

3. 2016 Gastrointestinal Cancer Symposium 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.