hirdetés

Globális dohányfogyasztás

2011-ben 6 millió halálesetet tulajdonítottak a halálozási okok rangsorában világszinten első helyet elfoglaló dohányfogyasztásnak. Azaz abban az évben többen haltak meg miatta, mint HIV/AIDS-ben, tuberkulózisban és maláriában együttesen.

hirdetés

A dohánytermékek használata 100 millió ember halálával volt összefüggésbe hozható a 20. században. Az egész életen át dohányzók harmada, néhol akár a fele dohánytermékek miatt huny el, és a dohányzók átlagosan14 évvel rövidebb ideig élnek, mint a nem-dohányosok.

 Az 1880-tól 2009-ig eltelt idő alatt a cigaretta éves fogyasztása a világon 10 milliárdról mintegy 5,9 billiárd szál cigarettára emelkedett. A teljes fogyasztás 58%-át 5 ország teszi ki: Kína (38%), Oroszország (7%), USA (5%), Indonézia (4%) és Japán (4%).

A becslések szerinti 1 milliárd dohányzó között a férfiak és nők aránya 4:1. 2030-ra a dohányfogyasztás éves szinten megközelítőleg 8 millió ember halálát okozza majd világszerte.

A dohányipar

A világon 16 állami tulajdonú, és 5 privát, meghatározó jelentőségű dohányipari vállalat van jelenleg. A világon eladott cigaretták harmada a legnagyobb állami vállalattól, a Kínai Nemzeti Dohánycégtől (CNTC) származik. A világ 6 legnagyobb dohánycégének összesített teljes bevétele 2010-ben közel 346 milliárd dollárt tett ki.

Dohányhasználat és kontroll felmérése

Rendelkezésre állnak kifejezetten fiataloknak (Global Youth Tobacco Survey [GYTS]) és felnőtteknek (Global Adult Tobacco Survey [GATS]) készült tesztek, valamint dohányzással kapcsolatos felmérésekhez megfogalmazott kérdések (Tobacco Questions for Surveys [TQS]) is.

A GYTS egy 13-15 éveseket célzó, standardizált iskolai teszt. 1999 óta közel 180 országban töltötték ki, néhol többször is, az adott ország eredményeinek összehasonlíthatósága érdekében. Az eredmények szerint a 13-15 éves korosztály 10%-a jelenleg is aktívan cigarettázik, valamint további 10% használ egyéb dohányterméket. A dohányzók 25%-a 10 évesen próbálta ki a cigarettát, és kétharmaduk szeretne leszokni. Passzív dohányzásnak a tanulóknak mintegy 40%-a van kitéve otthon, 50%-uk pedig köztereken.

A GATS egy adott országon belüli reprezentatív, felnőtteknek szóló (≥15 év), otthoni kérdőív, amelyet a dohányhasználat megismerésére és dohányzást visszaszorító intézkedések hatásának értékelésére hívtak életre. 2008 óta 22 országban végezték el a felmérést, amely a világ felnőtt lakosságának 61%-át, a világ dohányosainak pedig 63%-át teszi ki. 19 ország publikálta az adatait, mely szerint 875 millió felnőtt pillanatnyilag is dohányzik, habár 19% tervezi a leszokást, vagy gondolkodik róla.  Legalább 391 millió felnőttet érint a munkahelyi passzív dohányzás, továbbá a felnőttek 15%-a észlelt eladáshelyi cigarettareklámot.

A TQS egy 22 kérdésből álló egységesített kérdéssor, amely bármely kérdőívbe beilleszthető, nemzetközi összehasonlíthatóságot biztosítva ezzel. Eddig 20 országban alkalmazták.

Leszokási programok

Bár a dohányzással felhagyók többsége egyedül szokik le, az azt segítő intézkedések jelentősen megnövelhetik a leszokási rátát. A 19 országból származó GATS eredmények szerint Brazíliában és Uruguayban a legmagasabb a leszokási ráta.

Figyelmeztető címkék

A cigarettacsomagoláson elhelyezendő grafikus figyelmeztető címkék előírása szintén hatékony dohányzás-visszaszorítási módszer. A címkéknek nagy méretűeknek, képpel illusztráltaknak kell lenniük, illetve szöveges egészségügyi figyelmeztetéseket is el kell rajtuk helyezni, amiket bizonyos időközönként cserélnek. Brazíliában, ahol a képpel illusztrált címkék már 2002-ben bevezetésre kerültek, a GATS-t kitöltők több mint felének–saját bevallásuk szerint- megváltozott a dohányzás egészégre gyakorolt hatásáról alkotott véleménye, továbbá a kitöltők 70%-a azt állította, hogy a címkék hatására le akartak szokni a dohányzásról.

A cigarettacsomagolások vonzóságának további csökkentése érdekében 2012-ben – a világon elsőként- bevezették Ausztráliában a sima, egységes cigarettacsomagolást, eltűntetve minden színt, képi elemet és márkajelzést is.

Tilalmak a dohánytermékek reklámozása, promóciója, és szponzorsága terén

 A dohányra vonatkozó marketingtilalmak 10 évvel a hatályba léptük után 9% csökkenést okoztak a cigarettafogyasztásban, összehasonlítva azon országokban elért 1%-kal, ahol nincsenek érvényben ilyen korlátozások.

Adónövelés

A dohánytermékek fogyasztói árának növelése az egyik leghatékonyabb mód a dohányfogyasztás csökkentésére; az ár minden 10%-os változásánál becslések szerint 4-7%-os visszaesés tapasztalható a fogyasztásban. Mivel ez a jelenség a világ minden részén megfigyelhető, a WHO akkora adóráta bevezetését javasolja, mely a cigaretta teljes árának legalább 75%-át teszi ki.

Az elkövetkező évek

A kormányok világszerte évente 133 milliárd dollárnyi bevételre tesznek szert a dohány jövedéki adójából, ugyanakkor globálisan csupán 1 milliárd dollárt költenek a dohányzás kontrollálására, melynek a 97%-át a magas jövedelmi szintű országok ráfordításai adják.

A másik oldalról nézve a dohányzás okozta egészségügyi kiadások és egyéb faktorok évente közel 500 milliárd dollár veszteséget jelentenek a világgazdaságnak.

A dohányzási gyakoriságnak a jelenlegi 25%-ról 20%-ra való csökkenése is már 100 millió embert tudna megmenteni a század végéig a dohányfogyasztás miatti haláltól.

 

Forrás: Morbidity and Mortality Weekly Report

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.