hirdetés

Gyengül-e a metformin egyeduralma?

A metformin még ma is az első választású szer 2- es típusú diabéteszben. Kérdés, hogy jogosan, vagy csak megszokásból őrzi ezt a fontos pozíciót.

hirdetés

Az American Diabetes Association (ADA) 2018-as tudományos találkozójának nyitó délutánján a résztevők azt vitatták meg, hogy a 2-es típusú diabétesz első választású kezelésének gyógyszere továbbra is a metformin maradjon-e.

Dr. Vanita R. Aroda (Brigham and Williams Hospital, Boston, Massachusetts) volt az első előadó, aki diapozitív-sorozaton mutatta be a metforminnal végzett klinikai vizsgálatok történetét, melyek igazolták a gyógyszer hatásosságát, biztonságosságát és azt, hogy a metforminnal végzett kezelés „jól megalapozott, a metformin egy kipróbált és igazolt első választású kezelés”. Épp ezért a világ számtalan diabetológus és endokrinológus orvostársaságának irányelvei szerint még mindig a metformin az elsőként választandó szer a 2-es típusú diabéteszben. Ráadásul a kezelés mindössze 4 USA Dollárba kerül havonta.

A vitában résztvevők közül Dr. Alice Cheng (University of Toronto, Ontario) a változtatás mellett érvelt és a metforminnal való szakításnak 5 okát sorolta fel. Például azt, hogy a legújabb gyógyszerekkel végzett különféle vizsgálatok valóban némi kardiovaszkuláris előnyt mutatnak a szerek javára a metforminnal szemben. Ilyen az EMPA-REG vizsgálatban az SGLT-2 gátló empagliflozin (Jardiance, Boehringer Ingelheim), valamint a CANVAS vizsgálatban használt – szintén SGLT-2 gátló – canagliflozin (Invokana, Johnson & Johnson), a LEADER vizsgálatban használt GLP-1 antagonista liraglutid (Victoza, Novo Nordisk) és a SUSTAIN-6 vizsgálatban alkalmazott semaglutid (Ozempic, Novo Nordisk).

Viszont ezekbe a vizsgálatokba rendszerint nagy kockázatú 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegeket vontak be, elsősorban olyanokat, akiknél a diabetes hosszú fennállása miatt már kardiovaszkuláris betegeségek (CVD) jelentek meg, vagy számos egyéb kockázati tényezővel rendelkeztek. Dr. Aruda úgy érvelt, hogy „ezek miatt a fenti vizsgálatokból kapott adatok csak a 2-es típusú diabetesben szenvedő általános népesség 87%-ára vihetők át.” Kifejtette véleményét a biztonságosságról is: „mindannyian ismerjük a metformin által okozott gasztrointesztinális elváltozásokat és a B12-vitamin hiányt, de ezek a mellékhatások elhalványulnak az előbb felsorolt újabb gyógyszerek számos biztonságossági figyelmeztetése mellett.” Ráadásul a napokban megjelent közleményben bizonyították, hogy a metformin kezelés teljesen biztonságos a 30ml/min és a 60ml/min közötti eGFR-el rendelkező 2-es típusú diabéteszes betegeknél is.

Dr. Alice Cheng (University of Toronto, Ontario) szerint a metformin nem a 2-es típusú diabétesz patofiziológiai lényegét célozza meg. Másrészt nem képes javítani a metabolikus paramétereken, mint azt a többi gyógyszer teszi. Bár a metformin valóban csökkenti a HbA1c értékeket, de nem befolyásolja a testsúlyt, a vérnyomást és a lipidszinteket, míg a felsorolt négy új gyógyszer védi a kardiovaszkuláris rendszert, szedésükkor kevesebb a szívelégtelenség miatti hospitalizáció. A magas kardiovaszkuláris kockázatú betegeknél az egyetlen halál megelőzéséhez szükséges kezeltek száma (NNT, numbers needed to treat) az empagliflozin mellett 39 (3 évre), a liraglutid mellett 72 (3,8 évre). Ezek az adatok jól összehasonlíthatók a simvastatin mellett észlelhető 30-cal (5 évre) és a ramipril mellett kimutatható 56-tal (5 évre). A metformin semmilyen halálozási előnnyel nem jár. Az új molekulák másodlagos preventív hatása egyértelmű nagykockázatú betegeken, de továbbra is várjuk a dapagliflozin (DECLARE) vizsgálat eredményeit.

Dr. Cheng rámutatott arra is, hogy a metformin többféle kombinációja is létezik már, pl. a metformin és az SGLT-2 gátló kombináció. A hallgatóság 50:50 arányban a metformint illetve az új szereket tartja a betegség elsőként használandó gyógyszerének.  

 

Forrás: Medscape Medical News > Conference News > ADA 2018

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.